Milyen jelekből gondolták, hogy valaki meg fog halni?

És miért pont ő?

A halál régen egy misztikus valami volt, (ha belegondolunk: manapság is, hisz felfoghatatlan) egy megmagyarázhatatlan történés. Hisz az ember úgy áll hozzá a dolgokhoz: olyan nincs, hogy ne legyen valahogy. 
Aki addig volt, az abban a formában már nincs tovább, ha pedig velünk történik, akkor egyszerűen jön a semmi…
Semmi…??!

 

Olyasmi ez, amit az ember elhesseget magától, vagy ha korban közeledik felé, akkor próbál rá magyarázatot találni, miért következhet be. És persze ha addig nem is hitt, reménykedik hogy utána is lesz valami…

Nagyon sok babona, hiedelem, elképzelés volt e körben, próbálván megmagyarázni a megmagyarázhatatlant…-
Lényegében minden szokatlanban  rosszat láttak, összehozták valami bajjal.
Ha a bútorok ropognak, akkor haláleset lesz a házban. (vagy pedig kiszáradtak…)Mindenesetre ha halljuk a ropogást, nyilván álmatlanok vagyunk, annak meg oka van. Sokszor beteg miatt voltak fenn éjjel,azért hallották a bútorok ropogását, s így hozták összefüggésbe a halálesettel.

Ha a tükör eltörik, akkor valaki meghal. Hatalmas kár volt ez akkoriban, nem volt könnyű pótolni, nyilván azért gondolták – hogy egy ilyen eset után nagy szerencsétlenség fog történni.
Újévkor nem szabad mosni, mert akasztott ember lesz a háznál.  – Ezt nyilván a papok tanították – ünnepnap nem volt szabad ténykedni.
Ha egy pohár, vagy egy villanykörte magától megreped, akkor halott lesz a háznál. Érdekes, hogy hasonló dolgot többször megfigyeltek – ám nagy eséllyel ez a véletlenek egybe esése. Gyakran megtörténik, de ha a családból meghal valaki utána, akkor eszünkbe ötlik: pont akkor eltört, megrepedt, szétrobbant valami.

Este, vagy éjjel nem szabad tükörbe nézni, mert megláthatjuk az ördögöt, és nyilván ő is minket. Akkor pedig elvihet. Még szerencse, hogy éjjel sötét van, ha pedig lámpát gyújtana, s úgy nézne tükörbe, akkor a ház népe nyilván ráripakodna…
Az akasztott embernek a hajából, vagy az akasztáshoz használt kötélnek a darabjából egy kicsike szerencsehozó lehet…
Ha sok a döglött állat a ház körül, akkor egyet közülük fára kell akasztani, az majd elűzi a bajt, legalább ember nem fog meghalni.
Ha a haldokló kezébe gyertyaszentelő boldogasszony napján szentelt gyertyát adnak, akkor nem kerül az ördög hatalmába.
Ha valaki pénteken lesz beteg, az nem gyógyul meg soha többet…Kellemes lehetett ebben a tudatban belázasodni pénteken…

Aki az újonnan felépített házban legelőször világosságot gyújt, az hal meg majd legelőbb. Nyilván mindenki várt, menjen csak előre az öreg, ő jobban tudja a sorját a világosság csiholásának…
Ha rossz idő támad, zimankó van, akkor valaki fölakasztotta magát. Szerencsére azért ilyen gyakran ez sem történt meg.
Ha a kutya beáll a bejárati ajtóba és vonyítani kezd, akkor haláleset lesz.  Ezt a jelenséget viszont sokszor megfigyelték – főleg a gazdája halálát érzi meg a jószág.

Ha bagoly röpköd a ház körül, és még le is száll, akkor a házban haláleset történik. – Ez a jelenség is népi megfigyelésen alapul, s pusztán az a magyarázata, hogy ahol komoly beteg van, ott éjszaka is világosság van. A bagoly pedig a világra repül.
Ha egy kép vagy valami más csak úgy magától leesik a falról, akkor szerencsétlenség történik. Ha más nem: hogy leesett és összetört…
Ha hullócsillagot látunk, akkor valaki meghal. Hullócsillagot persze sokszor látunk, ha pedig később valaki meghal – biztos eszünkbe jut a látvány.
Viszont ha a  hullócsillag hirtelen végighaladni az égbolton, akkor a purgatóriumból szabadult egy lélek. Nyilván igyekezik, nehogy vissza kelljen térnie…

Aki nyitva hagyja maga mögött az ajtót, az rövidesen meg fog halni. Nagy eséllyel nem következett be, de legalább mindenki becsukta az ajtót, nem szállt ki a meleg…
Az sem volt mindegy, hogy mit álmodunk. Halottal álmodás például esőt jelent.
Ha valaki álmában épp meszelt, az azt jelenti, hogy rövidesen valaki a családból meghal. Elvégre a fehér az gyász szín volt régebben.
Ha valakinek álmában foga esik ki, és fáj, akkor közeli rokon fog távozni, ha kiesik a fog, de nem fáj, akkori rokon fog meghalni. Fog nélkül nehézkes volt az élet régen…
Ha valaki álmában menyasszony, vagy vőlegény lesz, akkor az betegség és halál jele, rövidesen meg fog halni – úgy gondolták – a halál lesz a jegyese….

Még szerencse, hogy az ember ritkán emlékszik álmaira… 🙂 vagy ha igen, legtöbbször nem foglalkozik vele.

Fotó: Mohos Zsófia, 2016.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.