A fűszerek közül miért csak a só és bors van az ebédlőasztalon?

Elvégre lehetne cukor, paprika, vagy netán ételízesítő is… De mégsem.
Ennek a története régre nyúlik vissza, amikor még aranyárban lehetett venni a fűszereket. 

A középkorban az ízesítést, a keleti fűszerek használatát csak a gazdagok engedhették meg maguknak. Ekkoriban még nem feketeborssal, hanem egy hosszúbors nevű fűszerrel kereskedtek, ám ez annyira drága volt, hogy csak nagyon kevesen engedhették meg maguknak. Ezért aztán a kereskedők  egy alternatív megoldást kerestek, olcsóbb csípős fűszert, így találtak rá a feketeborssal, mely jóval olcsóbb volt, ráadásul szállítása is, hisz Európához közelebb is folyt a termesztése.
Túl sok alapfűszer nem volt használatos akkoriban, a zöldfűszereket, amiket gyűjtögettek, vagy akár már a konyhakertben termesztettek étkezéskor nem lehetett pótolni, ugyanúgy a később elterjedt piros porpaprika is már teljesen más ízhatást ad, ha utólag szórjuk meg vele az ételt.

Cukor még sokáig nem volt, a kristálycukor csak a XX. században terjedt el tömegesen, és még ekkor is kevés ételnél használták, tehát fel sem merülhetett, hogy más fűszer kerüljön pótláshoz az asztalra són és borson kívül.
Ez a két fűszer ráadásul nemhogy elvenné az étel alapízét, egy bizonyos mennyiségig inkább kiemeli azt. Így bátran volt használható az étkezőasztalnál is. Ráadásul a gazdasszonynak, szakácsnak is besegített, nem volt fontos, hogy mindenki szája íze szerint főzzön, hanem utólagos szórással az ebédnél mindenki saját maga alakíthatta ki a neki megfelelőt.

Manapság sokan használnak só helyett ételízesítőt, pedig ez nem túl jó megoldás. Nem is a benne lévő esetleges ízfokozók miatt – a jobb minőségűekben ezek már nincsenek – hanem az egyen íz miatt. Hiába kerül egyik nap csirke, másik nap birka, harmadik nap marha az asztalra, ha mindegyiket “Delikátozzuk”,  Finom-finom, tagadhatatlan, csak épp a hús jellegzetes íze megy veszendőbe általa.

Fotó: Galéria Savaria

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük