Mi volt az a bűn, amiért Latyit 1951-ben szemináriumi vizsgára kötelezték?

…Uray Tivadar, és Honthy Hanna társaságában?

 

Túlságosan modorosnak tartották úrias viselkedése miatt, ráadásul még monoklit is hordott, mely ez időben igencsak a régi világot visszaidéző kiegészítő volt.

Ruházkodása, viselkedése a polgári eleganciát tükrözte, családi életében is ezt a viselkedési formát alkalmazta, nem is titkolva azt, ráadásul a régi rendszer felkapott színésze volt, ami akkor sem volt jó ajánlólevél.
Aztán ott volt még az a “bűne”még, hogy Gobbi Hilda, és Somlay Artúr társaságában aláírt egy kérvényt, melyben azt javasolták, hogy az akkor nagyban űzött kitelepítések ne érintsék az idősebb színészeket.
Aztán végül mindhármukat felmentették a szemináriumi vizsga alól, és ez után Latabár filmszerepeket is kap, mégpedig propagandafilmekben, amik kicsit helyrebillenthetik a régi rendszerbeli “botlásait”. De aztán elkövetett egy “hatalmas”  baklövést.
Borzasztó dolgot művelnek operettszínházi kollégáival… 🙂 Képesek voltak elmenni a török nagykövet otthonában rendezett ünnepségére, ahol aztán hatalmas ajándékokkal fizették le őket. Olyan értékeket vághattak zsebre, mint arckrém, harisnya, kakaó, kávé, szappan… Nem semmi egy zsákmány, az biztos, ezért érdemes bármit megtenni… 🙂
Hamarjában gyűlést is tartottak ez ügyben, ahol kimondták, hogy minden becsületes magyar színész felháborodott ezen a förtelmes tetten, miszerint az Operettszínház művészei egy imperialista nagykövetség vacsoráján vettek részt, ezzel megalázták magukat, és persze ezáltal minden magyar művészt – elfogadtak a törököktől ajándékokat.
Még 1953-ban is az ügyet tárgyalták, ekkor volt Latabár fegyelmi tárgyalása az ügyben. Azzal védekezett, hogy nem tudta, hogy ilyet nem szabad tenni. Nem lehet tudni minek köszönheti, nagy eséllyel tehetségének, és a közönség imádatának – nem tudták volna nélkülözni a színpadon – ő lényegében semmiféle büntetést nem kapott, jelzik neki, hogy most elnézik kisiklását, remélhetőleg többet hasonló nem fordul elő.
Mindenesetre a többiek azért kaptak ilyen-olyan büntetéseket – ők akkoriban még nem voltak olyan elismert művészek – a “török úgy jutalma” fizetéscsökkentés, megvonás, színpadtól, vagy egyéb fellépésektől való eltiltás lett.
Latabár Kálmán eltiltását azonban nem merték megkockáztatni. Megmagyarázhatatlan lett volna a közönség előtt… Márpedig ekkoriban a legfontosabb a látszólagos nyugalom volt…

Fotó: Port.hu, szeretlek magyarorszag.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük