Egy 26 éves, bajszos fiatalember az 1952-es olimpián

1952. nyara Helsinki…

A fiatalember Papp László közismert nevén Papp Laci, sokak által ismert becenevén: Görbe. Budapesten született 1926. március 25-én, és ezelőtt 16 éve, október 16-án hunyt el.

Háromszoros olimpiai bajnok ökölvívó volt, később edző és sportvezető.
Közép- és nagyváltósúlyban versenyzett, a Budapest Bástya és a Vasas  sportolójaként indult az olimpiákon.
Hét országos bajnoksággal, két amatőr Európa-bajnoksággal, 1957-től profiként Európa-bajnok lett, de a világbajnoki övért nem küzdhetett meg. Mindenesetre 29 találkozóból 27-et megnyert, két mérkőzése döntetlennel végződött.
Papp Lacit a mai napig a legnagyobb ökölvívók között tartják számon, egy lapon emlegetik Muhammad Alival, Iron Mike Tysonnal.
Mestere egy legendás edző, az apró termetű Adler Zsigmond volt, tökéletes tanácsokkal volt képes “harcba” küldeni tanítványait.
Visszavonulása után két időszakban is volt a válogatott kapitánya, ekkor is Adler Zsigmonddal dolgozott.  Tanítványa volt a müncheni Olimpia papirsúlyú aranyérmese, Gedó György is.
Egész életét a magyar sport akkori jelenének, és jövőjének szentelte…

Fotó: Fortepan/Bojár Sándor, Készítette: Fortepan adományozó MAGYAR BÁLINT – FOTO:Fortepan — ID 55393:http://www.fortepan.hu/?tags=&view=query&lang=hu&q=55393&x=8&y=7, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=47651057

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.