Egy kezdő, főiskolás színésznő az ötvenes években…


Hatscher Jozefin Mária néven született Kispesten 1931. április 4-én, és Siófokon halt meg elfeledve 2014. március 4-én. Jászai Mari-díjas színésznőnk. 
Hacser Józsa szegény családba született, pincelakásban laktak, édesanyja nyomdában dolgozott, édesapja pedig ezüstműves volt, ami abban a korban nem volt olyan jó üzlet, mint gondolnánk. 
A háború alatt apja katonaként teljesített szolgálatot a Donnál, anyjával vészelték át a harcokat. Mikor apja visszajött a háborúból ezüstművesként dolgozott vele, aztán inkább elment egy jelvényszövetkezetbe dolgozni, úgy gondolta majd ott többet keres. 
Még csak 16 éves volt, amikor először jelentkezett a Főiskolára, akkor még nem vették fel, de egy év múlva már Gellért Endre meglátta benne a tehetséget. Tanára volt Rátkay Márton, Vámos László, Olthy Magda, Nádasdy Kálmán. Évfolyamtársai közt volt egy sor később híres színész: Berek Kati, Buss Gyula, Farkas Antal, Horváth Teri, Psota Irén, Ssoós Imre, Szemes Mari, Váradi Hédi. Fantasztikus társaság…
Még főiskolás, amikor már statisztálkodik, és szerepel is az akkori Úttörő Színházban. Diploma után a kor szokásainak megfelelően vidékre szerződik, Miskolcra vezet az útja, itt 4 évadot töltött. Ekkor játszott ott Agárdy Gábor, Galambos Erzsi, Szirtes Ádám. 
Naiva volt, de már megcsillogtatta tehetségét karakterszerepekben is.  Drámában is sikeres volt. Elég szókimondó természetű volt, így előfordult néhány kellemetlensége az idők folyamán. 
Akkor még, Miskolcon nem igazán jött ki Kazimir Károllyal. Később aztán játszott nála a Tháliában, majd az Arizonában. Utolsó színháza a Soproni Petőfi Színház volt.
Különleges alkata, különleges hangja groteszk, humoros szerepek megformálására is alkalmassá tették, ő élt is a lehetőséggel. 
Kiváló szinkronszínész is volt, és sok rajzfilm figurának is ő kölcsönözte a hangját. 
Utolsó éveit elfelejtve töltötte Siófokon, kívánsága szerint a Balatonba szórták hamvait…
Fotó: Farkas Tamás MTI, Blikk.hu, Színművészetünk klubja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük