Ki lehet ez a lány 1966-ból?

 

Aki már élt ekkoriban és kamaszodott, és szerette az Omegát, vagy a Hungáriát, Metro-t, Illést, Juventust, Corvina-t, Bergendy-t, vagy a Syriust, akkor valószínű, hogy emlékszik rá.

Wittek Marival egyidőben a beat – műfajban még két énekesnő bontogatta szárnyait: Koncz Zsuzsa, és Zalatnay Sarolta. A szakma őt tartotta a legígéretesebbnek, különleges hangszíne volt, és tökéletesen bánt a hangjával. Rádásul  abszolut hallása volt, bármit azonnal vissza tudott énekelni.
Ő az Omega első énekesnője, Vittek Mária, aki Budapesten született 1947. február 2-án.

Nem volt véletlen a zeneszeretete és muzikalitása, hisz édesapja Wittek József zongoraművész, karmester, aki zeneszerzőként is tevékenykedett.
Iskolás korától zongorázni tanult, két év múlva pedig már a Magyar Rádió Gyermekkórusának Zeneiskolájában folytatta zenei tanulmányait.
Még gimnazista volt a Bem József Gimnáziumban, amikor már az Omega énekesnője volt, 1968-ig lépett fel velük.

Próbált egyéni karriert is építeni, de a Táncdalfesztiválon nem jutott be a döntőbe. Később méb a Nashville Teens-sz együttessel énekelt, saját zenekart is alakított, ám mikor megszületett gyermeke hátat fordított a könnyűzenei karriernek.  Persze ehhez az is hozzájárult, hogy a hetvenes évek elején több sikertelen próbálkozás után végre “nyugatra” engedték, kimehetett Olaszországba. Amúgy is tetszett neki a nyelv, és halandzsázva utánozta is dalénekesnőként. Kiment, és utána nem is jött vissza. Sok zenekarral fellépett, szinte az egész országot bejárta.
Aztán találkozott férjével, és már évtizedek óta Floridában él családjával.
Itthon nem szándékozik már fellépni, mert úgy érzi – már senki sem emlékszik rá, maximum a szakmából még néhányan.

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.