Elek bácsi az unokáival… De ki ő? Nem tudod?

Dehogynem! A nagy mesemondót biztos, hogy ismered… Ha a nevét meghallod,  melegséggel tölti el szíved… És jönnek a gyermekkori szép emlékek…

 

Kisbaconban /Románia területén, Kovászna járásban/ született 1859. szeptember 30-án, és ott is halt meg  70 évesen – 1929. augusztus 17-én.  Volt ugyan országgyűlési képviselő is, és polgári foglalkozását nézve újságíró volt, mi mégis írói munkássága miatt ismerjük.
Mégpedig meseírói munkássága miatt.
Benedek Elek először Székelyudvarhelyen, majd Budapesten végezte bölcsészettudományi tanulmányait, néprajzi gyűjtőúton is volt Sebesi Jób társaságában.

Az egyetem után a Budapesti Hírlapnak, és más újságoknak dolgozott, majd 28 éves korában országgyűlési képviselő lett.  5 éven keresztül volt Szabadelvű párti, később pedig Nemzeti Párti képviselő. Ott is a népköltészet, a közoktatás, és az ifjúsági irodalom legfontosabb kérdéseire hívta fel a figyelmet.
Dolgozott a Magyarság, a Magyar világ, a Magyar Kritika, Nemzeti Iskola, és a Néptanítók Lapjának is. És álnéven napilapokba is írt, mint abban a korban oly sok irodalmár.
A gyermekirodalommal először Az Én Újságom szerkesztése közben került komolyabban kapcsolatban, de a Jó Pajtás lapon is dolgozott.
Közben szerkesztett egy ifjúságnak szánt könyvsorozatot is B.E.kiskönyvtára címen. A századfordulón aztán a Kisfaludy Társaság is tagjai közé fogadta.
Ez után kezdte átdolgozni a Grimm testvérek meséig, és az Ezeregyéjszaka meséit. Magyarította őket, magyar környezetbe, magyar “aggyal” könnyebben befogadhatóvá tette őket.   Nagyon hosszú időn keresztül ezek lettek az ország legjobb meséskönyvei, sok-sok generáció nőtt fel rajta, Magyarországon szinte nem volt olyan gyermek, aki ne tudta volna, hogy Benedek Elek egy nagy “mesemondó” volt.

Rendkívül tehetséges családból származott, felmenői között volt lelkész, nótárius, festőművész, színész, tanár, gyermeke tanár lett, unokái között van író, pszichiáter, dédunokája író, irodalomtörténész volt, ükunokája Lengyel László politológus, közgazdász, másik ükunokája előadóművész.
“Hamar ide, gyerekek…, telepedjetek le körülöttem: ki a padra, ki a pad alá, ki ahol lehet talál, aki nem talál, álljon, ha nem áll, szaladjon, de úgy, hogy mégis maradjon…”  🙂

Fotó: Cultura.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük