Egy legendás előadás, az Adáshiba szereplői 1970-ben. Felismered őket?

Az Adáshiba darabot Szakonyi Károly írta a Vígszínház felkérésére. Az ötlet már korábban megvolt, de csak a felkérés után foglalkozott vele, 8 nap alatt megírta a végleges változatot. Az eredeti cím: Ó, vidd csak szépen a sálat is!, amit aztán az író Várkonyi Zoltán tanácsára változtatott meg.  Várkonyi indoka az volt, hogy a cím túl hosszú, a nézők jobban szeretik a rövid, könnyen megjegyezhető címeket. Aztán a történtek őt igazolták, a darab nagy siker lett, majd száz színház tűzte műsorára az idők során, nem csak hazai, hanem külföldi is.

A darab egy televízió körül bonyolódik. Legfontosabb eleme a televízió nézés. Ez a kor lényeges problémája, az embereknek a képernyő a legfontosabb, még az egymással való beszélgetés során is a képzeletbeli képernyőt nézik.  Van olyan műsor, amit majd mindannyiuk imád, és olyan is, amit lényegében elutasítanak.
Egyik legfontosabb történés a darabban a Holdraszállás, ez azt jelenti hogy 1969-et írunk. Ez már a puhuló Kádár-korszak ideje.  Egy olyan média, ami a tudat formálásának, és a propaganda  legfontosabb eszközévé kezd válni.
A család Imrus, a legkisebbik fiú születésnapját űli a televízió körül. Van egy albérlőjük, akihez vendég érkezik, úgy hívják hogy Krisztosz. Ott van náluk tolószékes szomszédjuk is. Annyira el vannak foglalva a tévénézéssel, hogy észre sem veszik Krisztosz csodatételeit. A szomszéd feláll a tolószékből, a vizet borrá változtatja. Végül adáshibát “csinál”. Ezt végre észreveszik, de csak azon problémáznak akkor is, hogy hogy tudnak most szerelőt találni. Végül aztán az albérlő barátja feladja a harcot,  visszahozza az adást, és távozik. A család pedig boldogan nézi tovább a műsort, és még azt sem veszik észre, hogy az ünnepelt távozik, mert nem bírja a légkört.
A bemutató idején Imrust, az ünnepeltet Nagy Gábor játszotta. A fotón viszont Kiss István látható ebben a szerepben.
Bódognét a csodálatos Bulla Elma alakította. Bódog Páger Antal volt, Szűcs, a kerekesszékes szomszéd Kozák László, Vanda Béres Ilona,  Dönci Ernyey Béka, Saci pedig Halász Judit volt.

Emberfi, az albérlő szerepében pedig hosszú hajjal, bajusszal, szakállal Tahi Tóth László…
Fotó: Keleti Éva MTI http://www.mediaklikk.hu/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük