Szautner Máriaként született, egyik legnagyobb színésznőnk lett belőle

A manapság Ausztriához tartozó Királyhidán született 1908. november 5-én, és 79 éves korában halt meg Budapesten.
Édesapja Szautner János csendőr őrmester volt, édesanyja pedig Sulyok Julianna.

 

Születési neve Szautner Mária, színművészként vette fel édesanyja nevét, így lett Sulyok Mária.  Édesanyja születése után 2 évvel meghalt. Ő volt az ötödik gyermek, két nővére és két bátyja is volt. Apjuk, bár nem akart újra nősülni, a gyermekek addig mondták neki, míg végül újra megházasodott, jó értelemben mostohaanyjuk Hermina Schwertner lett, aki tényleg anyaként gondoskodott  gyermekekről.
A leendő színésznő Királyhidán járta ki az elemi első két osztályát, utána átkerült egy kisváros Bruck iskolájába. Innentől már németet is tanult.

A világháború után osztrák állampolgár lett. A kislány 11 éves volt, amikor édesapja meghalt, és bár mostohaanyjuk mindent megpróbált, nem tudta együtt tartani őket. Egyik testvére meghalt a háborúban, a másik elköltözött, egyik nővére férjhez ment. Ő viszont mostohaanyjával maradt.

Az osztrák iskolában ismerkedett meg a színészettel, és itt döntötte el azt is, hogy inkább magyar színésznő lesz. Ennek az volt az oka, hogy az osztrák színdarabban szöveget tévesztett…
Tartotta is szavát, 17 évesen már Pesten volt, és fel is vették a Főiskolára.  Nem nagyon készült pedig a felvételire, magyarul mindössze az Anyám tyúkját mondta el, és németül a Miatyánkot.  Ám úgy tűnik ez is elég volt ahhoz, hogy tehetségét felismerjék.
A főiskola alatt nővérénél lakott, közben kettős állampolgár lett. Már főiskolásként statisztálkodott, így lehetősége volt az akkori hatalmas művészek közelében lenni.
Diploma után egy évig volt Debrecenben, aztán a nyomor elől menekülve Miskolcra, majd a Vígszínházhoz szerződött. Utána már Pesten játszott.
Mellette tanított a főiskolán is, legkedvesebb tanítványa volt Molnár Piroska, és Vencel Vera.
Magasra tette a lécet minden területen, és elvárásaihoz ragaszkodott is. Ez persze nem tetszett mindenkinek, ezért voltak nézeteltérései.  Egyenes ember volt, nem szerette a kiskapukat, és nem szerette a megalkuvást.
Csodálatos színdarabok csodálatos szerepeit játszotta el, olyan játékfilmekben szerepelt, mint a Szeressétek Odor Emiliát, Kárpáthy Zoltán, Egy magyar nábob, Butaságom története, A kőszívű ember fiai, Mici néni két élete, Egy pikoló világos….
Rádióban is sokat foglalkoztatták, különlegesen szép, kifejező hangja miatt.

Művészetét Kossuth-díjjal jutalmazták. Érdemes-művész, Kiváló művész is lett.
Ha valaki látta a Kőszívű ember fiait, onnantól kezdve számára az anya csakis Sulyok Mária alakjából tűnhet fel… Az ő különleges, csodálatos egyéniségével…

Fotó: Pinterest, Port.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.