Ő volt az ötvenes-hatvanas évek fejszámoló művésze…

Dombóváron született 1921. január 20-án, és 2017. augusztus 25-én hunyt el. Hány éves is volt ekkor?  Ő nagy eséllyel pillanat alatt megmondta volna nem csak az évet, de azt is hány hónapos, és hány napos volt… Mivel ő volt az a bizonyos fejszámoló művész, aki a hatvanas-hetvenes években oly sokszor szerepelt a televízióban, és csodáltuk tudását, nem tudtuk elképzelni hogy csinálja, és arról ábrándoztunk, hogy majd mi is a suliban nagyjából így csillogtatjuk meg számoló tudományunkat…

18 éves korában, 1939-ben érettségizett az Esterházy Miklós Nádor Főgimnáziumban.
Aztán jött a második világháború, és két és fél éven át munkaszolgálatos lett, utána pedig három év hadifogság következett Oroszországban, fakitermelő volt.
Már pici korában észrevették különleges képességét, még ötéves sem volt, szerepelt a Lakner Gyermekszínházban fejszámolóként.  Az ő idejében még a fellépésekhez vizsga kellett, 1952-ben artista vizsgát tett, innentől kezdve iskolákban, kultúrházakban lépett fel. Nyelvtanulási képessége is bámulatos volt, alapszintén több nyelven megtanult 5-5 nap alatt.
Külföldön is több helyen fellépett, Keletre, és Nyugatra is, de a Televízió is sokat foglalkoztatta.
Jó humorú ember volt, előadásai nem csak a számolásról szóltak, hanem azokat viccekkel, humorral is fűszerezte.
Háromjegyű számokat szorzott közönség előtt össze. Ez abszolút nem volt számára nehéz feladat, hisz amúgy fejben könnyedén összeszorzott nyolc-tízjegyű számokat is, és még köbgyököt is tudott vonni rövid idő alatt.

Az ötvenes években, amikor ő feltűnt, még számológépek is csak elvétve voltak, akik ellenőrizték számolását, azoknak a hagyományos módszerrel jóval lassabban ment a számítás, mint Pataki Ferencnek.
Titka amúgy annyi, hogy egyrészt rövidtávú memóriája jóval fejlettebb volt az átlagembernél, és ő nem azt a fajta szorzási módszert használta, amit az iskolában írottan tanítanak, hanem egy képbeli könnyebb módját.  (Már, akinek 🙂 )
Fotó: Szombathy Tibor, Fortepan/Szalay Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.