Honnan tudják a gólyák, hogy menni kell?

Honnan tudják, hogy pont augusztus 20-án, vagy szeptember 1-én?
Azért írok két időpontot, mert mostanában az augusztus jelenik meg mindenütt a gólyák indulásának időpontjaként, én viszont egy keleti határ menti faluban éltem jó sokáig, ráadásul pont egy gyülekező hely mellett, konkrétan a falu temploma volt az – ott úgy látszik másképp járt a biológiai óra, az indulás időpontja nálunk augusztus utolsó napja volt.

 

Már akkor is csodálkoztam – mi lehet az oka annak, hogy augusztus végén, 30-án, 31-én délutánonként legalább 100 gólya álldogált a templom tetején. Látszott, hogy valamire készülnek.
Másnapra pedig eltűntek…
Nem értettem, honnan tudhatják, hogy nekik most indulniuk kell. Hogy pont akkor, és nem két héttel később, ha jó az idő, vagy hamarább, ha netán már korábban hűvösre fordul.
Meg is kérdeztem a falubelieket, hogy ők mit tudnak erről, és kaptam egy “amolyan parasztos”, tömör választ: Hát, mert érzik, hogy menni kell.
Akkor azt hittem, ez csak olyan nagy általánosság, pedig tényleg fedi a valóságot.

A gólyák órája a nap. Mint ahogy mi ismerjük az órát, ők pedig a nap állását tudják tökéletesen. Nyilván másképp értelmezik, mint mi, de időben tökéletesen tájékozódnak vele.
Aztán az idős ember szervezete is érzi, hogy már hűvösebbnek kéne lenni, mert hogy ősz van, vagy “mifene”. Nyilván a gólyák közül az idősebbek is tudják, hogy mennyi idő telt el az érkezés óta, lassan menni kell.
Naponta látják a nap állását, az nem hazudik soha. És ha elér egy bizonyos szintet, mikor már jóval lentebb van, akkor indulni kell.
Aztán ott van a nappalok és éjszakák váltakozása, vagyis a sötétség és világosság ritmusa.  Érzik a sötét, és világos időszakok hosszát. Ez egy kiváló módszere az időszámításnak: Minél hosszabb a sötétség, annál közelebb az ősz. Aztán – mikor elér egy pontot – elkezdenek készülődni, és rövidesen indulnak is.
Ehhez persze segítségükre van egy hormon, ami a tobozmirigyekben termelődik. Ennek termelődését a fény visszafogja. Tehát minél hosszabb a sötétség, annál több hormon lesz a gólya szervezetében. És amikor elér egy szintet, akkor “pakolni kezd”.
És ahogy kezdi érezni, hogy közeleg a nagy út – elkezd falni, annyit eszik amennyit csak bír, vagy még többet, hogy elegendő tartalékja legyen a nagy repülésre.

Aztán ott vannak a többi jelek. Mivel más állatok, rovarok, békák – és az egész élővilág érzi, hogy itt lassan hidegek lesznek – a gólya is észleli, hogy fogyatkozik a táplálék, lassan indulni kell.

És hogy merre indulnak, és miért pont arra?
Részint ez egy bekódolt, genetikai dolog, másrészt pedig a gólyák hosszú ideig élnek, és náluk az idősek a vezérek. Ő utánuk mennek, a fiatalok pedig tanulnak.  
Fotó: https://Pixabay/Patrizia08

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük