Egy Borsod megyei kis faluból indult, Nemzet Színésze, és Kossuth-díjas lett…

 

A Borsod megyei Vajdácskán született 1943. szeptember 25-én, ez egy Sárospatak melletti kisközség a Bodrogközben.

 

Csomós Mari három testvérével együtt nevelkedett, és mivel édesapja katonatiszt volt, s így  állandóan áthelyezték – sok helyen járt iskolába.

Igazából nem telepedtek le sehol.

Érettségi után jelentkezett a Főiskolára, ahová azonnal felvették, a legendás színész-tanár, Simon Zsuzsa osztályában végzett

1965-ben.  Osztálytársai között volt Almási Éva, Csíkos Sándor, Juhász Jácint, Kozák András, Szersén Gyula, Szilágyi Tibor is…
Diploma után saját bevallása szerint nem vették észre. Nem mások hibája volt. Egyszerűen így alakult.  Ő akkor észrevehetetlen volt. Nem volt az a típus, akire felfigyelnek egyből.
Aztán elkerült Veszprémbe, ahol apránként beletanult a szakmába. Először énekes, táncos szerepeket játszott, és apránként tapasztalta ki a közönség reakcióját. Ő csodálkozott a legjobban azon, hogy mi történt, amikor a Kaktusz virágában felrakta a szemüvegét, és erre a közönség nevetésben tört ki. Apró dolgok ezek, amikbe igazán csak a színpadon, a szakma művelésekor lehet beletanulni.

1968-tól Kecskeméten játszott három évig, utána pedig 1978-ig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja lett. Ekkor jött a Nemzeti, majd a Katona József Színház, ahol alapító tag volt.
Egyéniségének minden porcikáját beleadva formálja meg karaktereit.
Majd 150 színpadi szerepe volt. Játszott a Szegény gazdagokban, az Én és a kisöcsémben, A kaktusz virágában, A tanítónőben, Illyés Dózsa György c. drámájában, A kaukázusi krétakörben, az Imádok férjhezmenni, a Csirkefejben, és sorolhatnánk egymás után még egy darabig a csodálatosabbnál csodálatosabb darabokat és szerepeket.
Láthattuk a Még kér a nép, a 141 perc a befejezetlen mondatból, az Állítsátok meg Terézanyut, a Sorstalanság c. filmekben is.
Olyan tévéfilmekben játszott, mint az Őrjárat az égen, az Egy óra múlva itt vagyok, A messziről jött ember, A rágalom iskolája, a Nyolc évszakban, a Kisvárosban, és még jó pár tévéfilmben, és persze játékfilmben csillogtatta meg tehetségét.

76 éves Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, Érdemes művész, és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja… Csodálatos pálya áll mögötte.

Fotó: Szabadföld.hu, filmarchiv.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük