Hallottál már a pekenyócáról? És a hucuráról?

Pedig a pekenyóca régen magyar eledel is volt, legfeljebb ürgehúsnak nevezték, a hucurát inkább csak a cigányok fogyasztották, ez lényegében a disznó malactartója népiesen.  Ez utóbbi után jön a fújjjjj, hogy tudják megenni….? Semmi különös nincs benne, nagyanyáink, és sok helyen manapság is, aki háznál öl baromfit a tojástartónak mondott izmos részt is beleteszi a levesbe, és mivel nagyon finom – főleg a gyerekek  veszekedni szoktak érte.  Ha valami ehető, akkor minek kellene kidobni?

 

Régen az ürgeöntés, a suhancok feladata volt. Szegényebb családok fiataljai pihenőidőben elmentek földesurak földjére ürgét önteni. Az elfogott ürgének a farkát gyűjtötték, ezzel igazolták az uraság előtt, hogy mennyi kártevőtől szabadították meg. Az összegyűjtött bizonyítékok arányában kaptak némi fizetséget. A visszamaradt testről otthon aztán lehúzták a bundát,  majd  lemossák, és megfőzik, mint egy levest. Mikor már puha, akkor kiszedik a vízből, befűszerezik, sóval-borssal, és némi erőspaprikával bedörzsölik, aztán hirtelen kisütötték. De rántva is fogyasztották.
A hucurapörkölt a cigányság kedvelt eledele volt. Egyrészt a parasztok is kisebb munkáért, vagy akár anélkül is szívesen odaadták a romáknak ezt a belsőséget, de régen a vágóhídon olcsón lehetett venni is.  Ezt mosás után szétnyitották, feldarabolták, kockázták, aztán sós vízben megfőzték. Egy-két szép hagymát finomra vágva zsíron megpirították, fűszerpaprikával megszórták, ebbe belerakták a hucurát, fűszerezték, majd egy kis vízzel megpárolták. Mikor már majdnem kész volt, akkor egy kis vízzel felengedték, és hasábra vágott burgonyát raktak hozzá, ha kellett utánasózták.

Régen az éticsiga is kedvelt étel volt, alapos előkészület után állítólag nagyon finom pörköltöt készítettek belőle. Ez az eledel főleg a böjti időszakban tett jószolgálatot, hisz nem számított húsnak, halnak tekintették. Manapság már pihentetik, régen a megfogott csigákat lényegében azonnal készítették, a talpát használták fel.

A félig főtt húst jól megmosták, feldarabolták apróra, majd hagyományos módon elkészítették pörköltnek.
Fotó: Pinterest

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük