A Kuckó első műsorvezetőire emlékszel még? És Kalocsay Miklósra, és Doris kutyájára?

 

1968-ban indult egy gyermekműsor, ami lényegében egy környezetvédelmi magazin volt. Érdekes témákkal foglalkozott, amiről addig még a televízióban nem beszéltek, főleg nem az ifjúságnak szánt műsorokban.

Sok izgalmas témát érintettek, hogy kell állatot tartani, hogy kell gondoskodni róluk. És nem csak kutyára, macskára gondolva, hanem tengerimalacra, hörcsögre, halra… Ötletet adtak, hogy szépíthetik környezetüket, egy kertben mit, hogy, mikor kell csinálni, milyen munkát lehet és kell végezni, hogy lehet különböző természetes anyagokból dísztárgyakat készíteni.
Tanították, okították a gyermekeket közvetlen módon, hisz a “műsorvezetők” között mindig ott volt egy kutya is.

Eleinte a műsorvezető  dr. Sárváry András volt Kisbán Andreával. Mindketten orvostanhallgatók voltak akkoriban, mellesleg dr. Sárváry András Bálint Ágnes, a műsor szerkesztőjének veje volt (Bálint Ágnesnek köszönhetünk rengeteg mese klasszikust, többek között a Futrinka utcát, Mazsoláékat, és Frakkot is) Frakk a műsorvezető kutyája volt, és úgy került hozzá, hogy az egyetemre sintér által került, kísérletezés céljára beszállított kutyák között volt a vizsga. Neki meg megtetszett, és meg iss vette. Aztán úgy hozta a sors, hogy mint Bálint Ágnes veje a kutyával együtt az írónőhöz költözött. Ő megszerette a gyönyörű állatot annak ellenére, hogy a háznál élő macskákat rendszerben addig üldözte, míg a ház padlására nem menekültek. Innen jött a Frakk a macskák réme c. rajzfilm ötlete.
A lényeg, hogy így függött össze a Kuckó műsor, és a Frakk rajzfilm, az igazi Frakk, amiről a rajzfilm figurát mintázták az ő kutyája volt.
A Kuckó műsorban eredetileg egy komondor kutyus hódította meg a nézők szívét, aki az idő folyamán hatalmasra nőtt.
Később aztán a műsorvezetést átvette Kalocsay Miklós, és Doris nevű vizslája, és természetesen ők is rögtön felnőttek-gyerekek kedvencévé váltak.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük