Miért hoz a kéményseprő szerencsét?

– Kéményseprőt látok, szerencsét találok…! – Mindenki emlékszik erre a mondókára, amit kéményseprőt látva kellett elhadarni, lehetőleg közben pedig egy gombot szorongatni. Voltak ennek variációi is, de a legfontosabb, a lényeg az volt akkor is, hogy lássuk, elénk vetődjön egy fekete ruhás, kormos-piszkos alak…

És hogy miért szerencse az, ha megpillantja az ember?
A kémény tisztasága – amióta nem füstöskonyhás házakat építünk – nagyon fontos kérdés.
Ha a kéményt nem takarítják rendszeresen, abból bizony baj lehet. Ezt a régi ember is tudta. Házilag is kotorták rendszeresen, de az időnként megjelenő szakembert mégis nagy örömmel fogadták, hisz ha ő azt mondta a kéményre, hogy jó állapotú, biztos nem lesz vele gond a télen, akkor azt szentírásnak lehetett venni, nem kellett rettegni attól, hogy begyullad, vagy netán eltömítődik.
A kéményseprő sorra járta a város, falu házait, más településekre is elvetődött – így aztán jól el lehetett vele beszélgetni, sok mindenről tudott, ami a környéken történt. Hozta-vitte a hírt.
Megbecsült ember volt, hisz életek függtek munkájától.
Szerencsének tartották, ha a házhoz vetődött, megbecsülendő eseménynek. Így aztán idővel mikor az úton meglátták, az is “ünnepnap” lett.
Nem csoda, ha időnként egy pohárka itallal is megkínálták – főleg év vége fele.
Ha ő köszöntött Boldog Újévet, az biztos, hogy beteljesedett, hisz mint tudjuk ezen a téren is “szakember”…

Fotó: Fortepan/Konok Tamás ID

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük