Emlékszel még rá, mihez értett Mekk Elek igazából?

“Bejelentem nektek: Mekk Elek, neves, egyetemes ezermester e helyen telepedett meg…”
Ez a mese is az a kategória, mely – bár telnek fölötte az évek, hisz közelít az 50 évhez – de nem öregszik, örök fiatalos marad.

Mekk Elekkel, az ezermesterrel 1974-ben ismerkedhettünk meg, és egyből hatalmas népszerűségre tett szert a sorozat. Rendezője Imre István volt, a forgatókönyvet, a szöveget Romhányi József írta (biztos siker) a bábokat és a díszletet pedig Koós Iván szerezte. Emlékezetes zenéjét pedig Ránki György szerezte.

A sorozat 13 részes volt, és Eleknek 13 cégtábla lóg kint az ajtaja előtt. Egy papagáj csinál neki reklámot minden alkalommal. Minden munkát fel is vállal, és bár vannak jó ötletei, és talán valamit konyít is itt-ott a mesterségekhez, mindig alapvető hibát ejt.  Cseréptetőt bont a legnagyobb télben, hogy cserépkályhát építhessen, asztalt épít, az ólhoz először a tetőt építi, használhatatlan nyúlcipőt varr, a hernyós fát kivágva akarja permetezni, szakácsként is csődöt mond, lakatosként is csődöt mond, sőt hegedűkészítőként is –  okoskodik, követelőzik – dacára annak, hogy az elégedetlen megrendelők mindig levernek egy cégtáblát előle.

De aztán a sorozat végére minden jóra fordul, mert végre kiderül, hogy Mekk Elekünk mégis csak ért valamihez, mégpedig a szabó mesterséghez. Hiszen Helén tehénnek olyan foltos ruhát készít, aminek minden udvarlakó csodájára jár, és divatot csinál ezzel a viselettel.

 

Mekk Elek neve azóta összeforrt a mindenben okoskodó, mindenhez hozzányúló, de problémát meg nem oldó kontár emberrel.

Ha valaki manapság nem végzi jól el a rábízott munkát könnyen megkaphatja, hogy semmi más, csak egy “Mekk Elek”…

 

 

Fotó: https://www.Pinterest.com, https://www.nlc.hu, wikipedia – filmkocka a Mekk Elek az Ezermester c. rajzfilmből – Alkotók Imre István, Romhányi József

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük