Nélküle nem készült volna el A fekete város, az Abigél, és a Koppányi aga testamentuma sem

Nélküle bizony szegényebbek lennénk sok-sok nagyon népszerű, kedvelt, és emlékezetes tévéfilmmel és sorozattal.

Steinhercz Évaként született 1925. szeptember 29-én, és Budapesten hunyt el 1997. szeptember 6-án. Kossuth – díjas filmrendező és Érdemes művész.  A kezdetektől fogva a Magyar Televízió tagja.

Édesapját Steinhercz Tóbiásnak, édesanyját Karikát Emmának hívták, Budapesten nevelkedett. Később Csepelen lakott, és az ottani Munkásotthonban is felléphetett színjátszóként. Ekkor együtt játszott Donát Lilivel, Suka Sándorral.
1950-ben, 25 évesen került a Magyar Rádióhoz, ahol együtt dolgozott olyan rendezőkkel, mint Cserés Miklós, Képessy József, László Endre, de Várkonyi Zoltántól és Apáthi Imrétől is sokat tanult.  1954-ben végezte a Színművészeti Főiskola rendezői szakát.
A Magyar Televízióban legelső munkájában együtt dolgozhatott Várkonyi Zoltánnal.
Olyan sikeres sorozatokat és filmeket rendezett, mint A koppányi aga testamentuma, A fekete város, Névtelen vár, Abigél… A Magyar Televízió főrendezője lett.

Rendezőként azért lehetett annyira sikeres, mert egy-egy szerepre az általa legjobbnak ítélt színészt hívta meg.  Határozott ember volt, de szelíd, és emberszerető, ugyanakkor következetes.  Tudta mit akar.  A színészek és más közreműködők imádták, tisztelték. Elég volt csak annyit mondani, hogy Zsurzs Éva hívja egy szerepre, mindenki örömmel igent mondott, még a gázsi összege sem érdekelte…

Fotó: MTVAArchívuma, Magángyűjtemény

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük