A jobboldali fiatalember mára egyik legjobb zeneszerzőnk, előadóművészünk lett

 

Budapesten született 1948. május 27-én, egyik legtermékenyebb, kiváló zeneszerzőnk, zongorista, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas előadóművész. A Locomotív GT tagja, a Vígszínház zenei vezetője…
Édesapja Presser Géza, édesanyja Uhman Elvira volt, mivel édesapja baromfikereskedő volt, ő iskola után még járt segíteni is hozzá.
Már négyévesen elkezdett zongorázni, méghozzá nem más volt tanítómestere, mint Antal Imre zongoraművész, későbbi tévés személyiség. Ő már ekkor meglátta benne a tehetséget, és jelezte is, hogy nagy művész lesz belőle.

 

A Kertész utcai általánosba járt, majd elvégezte a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát, mellette órabérért zongorázott egy tánciskolában.
Pesser Gábor még csak tizenéves volt, amikor már zenét szerzett. Társasházban laktak, felettük Seress Rezső zongorista, zeneszerző lakott, sokszor feljárt hozzá egy-egy beszélgetésre, ő sok érdekességet mutatott neki.
Középiskolásként inkább a komolyzene vonzotta, de évfolyamtársa, Mihály Tamás invitálására végül mégis megismerkedett a könnyűzenével. Eljártak a Scampolo együttes koncertjére, időnként Mihály Tamás is fellépett velük.
Az Omega első saját dalait 1967-től már ő írta, az év nyarán már zenészként is közreműködött. Az első próbálkozás nem jött be a közönségnek, de az angliai turné után visszakerült az együttesbe. Idővel ő lett az Omega első számú zeneszerzője.  Ebből az időből való a Trombitás Frédi, a Petróleumlámpa, Tízezer lépés, Régi csibészek, Gyöngyhajú lány.
1971-től már a Locomotív GT tagja, Freinreisz Károly ötlete volt az együttes, Barta Tamás, Laux József volt még tag.  A tagok idővel cserélődtek, jött Somló Tamás, Karácsony János, Solti János.
Olyan slágerek fűződnek nevükhöz, mint a Ringasd el magad, Szólj rám, Neked írom a dalt, Egy elfelejtett szó…

Olyan éenekeseknek írt dalokat, mint Demjén Ferenc, Kern András, Zalatnay Sarolta, Vikidál Gyula, Zorán, Katona Klári, Révész Sándor…
Megírta a nagy sikerrel bemutatott  A padlást…
Saját részre is írt nagy sikerű albumokat, Csak dalok, Kis történetek címmel.
Szerencsénkre mai napig aktív…

Fotó: Fortepan/Péterfy Zoltán, Urbán Tamás, Szalay Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.