Tudtad, hogy Budapest legnagyobb légikatasztrófája a belvárosában történt?

És ez volt az első, emberáldozatokat követelő balesete a magyar légitársaságnak.
1961. augusztus 6-án a MALÉV Douglas DC-3 repülőgépe, mely városnéző sétát bonyolított le éppen egy dugóhúzóba került, az a Róna utca-Erzsébet királyné utca kereszteződésénél lévő társasház tetőszerkezetének sarkába, majd az udvarára zuhant(Lumumba utca 224).

 

A baleset 30 halálos áldozatot követelt, a gépen 4 fős személyzet volt, 23 utassal, ők mindannyian meghaltak, és ezen kívül még 3 halálos áldozat volt, a társasház udvarán épp biciklit javító 3 gyermek.  Rájuk már a fent kettészakadt gép farrésze zuhant.
Sorozatosan szállt fel aznap a gép, turisták ültek rajta,  nem volt nagy távolság amit megtettek, hisz Ferihegytől a városligetig tettek egy kört, ami összesen 12 percbe telt volna. Négy körön már túl voltak, ez volt az ötödik.
A gép 21 ülőhellyel rendelkezett, ennek ellenére még három utast felengedtek rá, akik nagy eséllyel a pilótafülkében lehettek, és a pilóta így nagy eséllyel késztetést érzett manővereket bemutatni nekik, és valószínűleg ez okozta a katasztrófát.

A repülő a hátára fordult, és így mindenki kizuhant a helyéről, az ülő utasok is, kibillent az egyensúly, és kontrollálhatatlanná vált a gép.
A baleset után Budapest feletti sétarepüléseket megtiltották.

Fotó: (fotó: Katasztrófavédelem Múzeuma)

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük