Tudtad, hogy a háború környékén nem volt hús, és Sertamint ettek?

Persze nem csak azt, hanem azt is…
Nem is hallottál róla? Hús helyettesítő volt. Ha éltél volna a II. világháború környékén, akkor tudnád.

A Sertamin egy húspótló élelmiszer, pontosabban tápszer.
A háború alatt alatt és után élelmiszerhiány volt az országban, főként húshiány volt. Ezt volt hivatva  megoldani a Sertamin előállítása, melyet Richter Gedeon és a Dreher Sörgyár Paracelsus RT név alatt létrehozott egy közös vállalatot, amely a sörgyártás melléktermékét, a sörélesztőt használta fel tápszerként.

Nem az ő fejében fogant meg ez a termék, valójában Ausztráliában Vegemite néven már 1922-ben előállították a gazdasági válság idején. Ugyanazon okból mint a világháborús Magyarországon, hisz akkoriban is élelmiszerhiánnyal küszködtek.  Nem csak sörélesztőt tartalmazott, hanem vitaminokat és különböző zöldségeket, például zellert. Viszont semmiféle állati termék nem volt benne.  Az ausztrálok mai napig fogyasztják, sőt népszerű termék. A gyermekkor ízét jelenti számukra. Ugyan magas a sótartalma, viszont – mivel minimális mennyiséget használnak egy-egy alkalommal, ez mégis elhanyagolható. De mára csak az idősebb korosztály ragaszkodik hozzá, már kevesebbet állítanak elő belőle.

Magyarországon pedig az itteni változat már teljes feledésbe merült, semmit nem mond a fülnek a Sertamin    szó.
A Richter Gedeon és Dreher Antal cég által kidolgozott szer a Vegemite-hoz hasonlóan húsízűvé változtatta a hús nélküli ételeket, vitaminokat, ásványi anyagokat, és fehérjét pótolt.
Mondhatjuk úgy is: A semminél jobb volt…
Volt, aki rajongott érte, volt aki kifejezetten utálta.
Az húsos ételrecepteket elkészítették hús nélkül, és a hozzáadott sertamintól lett más ízű, bele lehetett magyarázni, hogy majdnem…

És íme egy Sertamin főzőverseny 1945-ből… A Filmhíradók Online jóvoltából  ///Videó

A közellátás javítására Sertamin-főzőversenyt rendeztek az egyik fővárosi étteremben. A húsban lévő vitaminokat helyettesítő tápszerrel – sörélesztővel – a legkülönbözőbb ételeket készítették el. Az elkészült ételeket szakemberekből álló zsűri vizsgálta felül, s a legjobban sikerült ételeket díjazták. A kóstoló nagy sikert aratott a meghívott, különösen a nagy számban meghívott ifjú vendégek körében is. 1945. december.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük