Neufeld Tamásként született, egyik legismertebb, legnépszerűbb tévés személyiségünk lett

A háború alatt egész családját elvesztette nagymamáján kívül… – majd egyik legjobb, legnépszerűbb tévés személyiségünk, riporterünk, műsorvezetőnk lett.
Neufeld Tamásként született Budapesten 1932. november 5-én, Kossuth-díjas, Kiváló művész, Rózsa Ferenc-díjas, Pulitzer-emlékdíjas, Pethő Sándor-díjas, Aranytoll, Radnóti Miklós antifasiszta-díjas újságíró, riporter, főszerkesztő.

Édesapja Neufeld Gyula, édesanyja Kertész Anna volt.

Vitray Tamás az ostrom napjait a fővárosban élte át, bujkált – családja nagymamáját kivéve a zsidóüldözésnek esett áldozatul. Édesanyja Auschwitzban ugyan még megérte a tábor felszabadulását, de utána meg is halt. Több, mint 6 évtized után találta meg fia a sírját.

Húszévesen szerezte meg érettségijét, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumban tanult. A Magyar Néphadsereg Színházában dolgozott díszletmunkásként. Aztán elvégezte az Idegen Nyelvek Főiskoláját angol szakon, majd a Minisztériumban fordító volt. Dolgozott a Rádiónál, a Kínai Népköztársaság Nagykövetségén, majd a Chemolimpexnél is.

1958-ban aztán készített egy riportot amerikai atlétákkal az MTV-nek. Érdekesség, hogy mivel 1958-at írunk, ekkor még ő tévékészüléket sem látott, nemhogy kamerát. Mindenesetre, aki látta, a környezetében volt a riport készítésekor, annak biztos, hogy örökre emlékezetes maradt, mert az amerikaiak Rafer Johnsonjával egy sámlin állva készített riportot – köztudottan alacsony növésű. Ráadásul nem tudta, hogy az nem csak egy felvétel, hanem élő, egyenes adásban vannak, hisz mikor rádiós volt, ott mindent először szalagra vettek fel.  A riport viszont jól sikerült, úgyhogy egy év múlva már a sportrovat munkatársa volt. Közben pedig elvégezte a Testnevelési Főiskola sportszervezői szakát.

 

Olyan közkedvelt műsorai voltak, mint a FeketeElső közvetítése egy jégkorongmérkőzés volt, viszont a nagy sikereket a műkorcsolya hozta meg számára. Rendkívüli alapossággal kommentálta az addig szokatlan, szép látványt a tévénézőknek.
A hetvenes évek közepétől már a Szórakoztató osztály vezetője lett, A nyolcvanas évek elejétől pedig a Drámai főszerkesztőségen dolgozott.
Dolgozott a Telesportnak, közvetített olimpiáról, tanított a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahol későbbi tévés műsorvezetőket, rendezőket oktatott, volt műsora az RTL-Klubon, a Digi Sporton. -fehér, igen-nem, Ötszemközt, Csak ülök és mesélek, Kapcsoltam, Telefere, Apád, anyád ide jöjjön…

Közben könyveket írt, és néha még filmekben is játszott.

Kulturált viselkedése, egyszerűsége, felkészültsége, szép, érthető, tiszta beszéde miatt sokan tisztelik munkásságát.

Stílusa jellegzetes, többen karikírozták is.
10 évig volt Földi Teri, a közelmúltban elhunyt színésznő férje, válásuk után is barátságban maradtak, Vitray Tamás betegségében látogatta, halálos ágyánál is ott volt.
A nyolcvanas évek végétől a közelmúltig Kállai Bori volt a felesége. Nyilván nem véletlenül, történt így –  az ember 80 felett már nem “ugrál” fölöslegesen…

 

Fotó: Fortepan/Bauer Sándor, Pinterest, Készítette: Nyugat.hu, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=66484418

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük