Rémusz bácsi meséi…- Emlékszel még rá?

Volt egy mese, a hatvanas években, ami félig élőszereplős volt, félig bábfilm, és bár az élőszereplős is érdekes volt, hisz egy idős néger cipész mesél egy kisfiúnak érdekesebbnél érdekesebb történeteket, de az utána következő bábmegjelenítés – az volt az igazi. Az okos, huncut nyúl és a róka állandó küzdelme.

 

Ekkor még (1967) csak tíz éves a televízió. Az emberek találgatták, ki lehet a színész a néger szerepében – annyira megzavarta őket a sötét maszk. Legtöbben Mádi Szabó Gáborra adták le “szavazatukat”.
Nem is jártak annyira messzire az igazságtól,  hisz szerepelt a sorozatban Mádi Szabó Gábor, ám nem az öreg cipész, hanem  medve szomszéd szerepében.
A cipész szerepét –  egy  a nagyközönség előtt ismeretlen  színész játszotta – Horváth Jenő. Ő szegedi színész volt, és ez akkoriban azzal járt, hogy országosan nem ismerték.
1956 eseményei alatt a helyi Forradalmi Nemzeti Bizottságban is szerepet vállalt. Sőt, a november 2-án indult helyi rádió felelőse is lett. A rádió – ugye – két napot élt meg, de a kiállás a forradalom mellett 5 év börtönbüntetéssel ért fel. Ebből aztán három és fél évet kellett leülnie.
A börtön után 7 évvel kapta Rémusz bácsi szerepét. A sorozat egy évadot ért meg, összesen 13 rész készült belőle.
A kisfiú, akiért a mesék szólnak Scheuring(korabeli újságokban Scheun név jelent meg, hogy melyik valós, talán csak a főszereplő tudja) Zsolt volt, édesanyját pedig Örkény Éva alakította, ő talán egyszer-kétszer tűnt fel a sorozatban. Én nem is emlékszem rá, de ez lényegtelen. Az édesapja pedig Láng József volt.

A Nyúl Márkos László volt, ellenlábasa a Róka pedig Kaló Flórián. Teknős apót Rajz János alakította, Mezeiné, aki birka volt, Kiss Manyi volt,  Medve szomszéd Mádi Szabó Gábor hangján szólalt meg, Farkas koma pedig Garas Dezső volt. Liba anyót az aranyos Pártos Erzsi alakította, Farkasnét pedig Hacser Józsa. Rókáné Schubert Éva volt, Puli kutya pedig Képessy József.

 

Emlékszel még valamelyik részére?

Előttem az maradt meg, amikor sok a szúnyog, és  a Nyúl vendégségbe megy, de nem illik vakarózni, meg szúnyogot csapkodni közben, ezért ahhoz a cselhez folyamodik, hogy valami foltos állatról beszél, akinek itt is (csatt), meg ott is (csatt) van folt a testén… Pontos történet már nem ugrik be, de a csapkodás még rémlik…. 🙂

 

Fotó: Pilisianyu.hu

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.