Egy olvasatra tanulta meg szerepeit – csodálatos memóriájú színésznőnk volt

 

Pollák Erzsébet néven született Budapest Terézvárosában 1907. április 2-án, és Budapesten halt meg 93 éves korában, 2000. április 18-án – Aase-díjas színésznő, Érdemes művész.

Pollák Mosi Mór bádogos mester volt az édesapja, édesanyja pedig Schwarcz Betti.

 

Három éven keresztül, 1926-tól volt az Országos Színészegyesület Színészképző Iskolájának diákja. Már 5 éve volt végzett színész, amikor felvette a Pártos nevet, ekkor már a Vígszínház tagja volt.

1945-55 között a Nemzeti Színház tagja volt, majd az USA-ba disszidált. 1958-ban hazatért, ekkor a győri Kisfaludy Színház színésze lett.  Utána 1967-es nyugdíjba vonulásáig ismét a Nemzeti Színház művésze volt.
Eleinte vígjátékokban szerepelt, később karakterszínész lett belőle. Rengeteg filmben játszott, tehetséges, szimpatikus színésznő volt, akiben meg volt a tehetség a naggyá váláshoz, viszont szókimondó volt, ami nem mindig hasznos.
Kényes volt a szép beszédére, és igényes volt másokéra. Filmek, tévéfilmek alakításai voltak háta mögött.

Gyerekként a

Tévé-ovi-ban láthattuk, ő volt az óvónéni. És ott volt a Frakk, amiben az ő hangján szólalt meg Vilma néni. Különlegesen csengő, kicsit remegős nagyi hangon…

Igazi nagymama típus volt, de ez csak a külső, amúgy az aranyos, kedves külső mögött egy igencsak határozott, okos, következetes asszony “bujkált”.  Bár ez a bujkálás nem igaz, mert ezt a tulajdonságát még véletlenül sem takargatta. Ettől volt ő Pártos Erzsi. És attól a különleges tehetségétől, hogy nagyon hosszú időn keresztül nem okozott számára nehézséget a szövegtanulás, lényegében egy olvasás után már tudta a szerepet.

 

Fotó: antikregiseg.hu
magyarszinkron.hu
loading…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.