Ötödjére, miniszteri engedéllyel sikerült a felvételije

 

Budapesten született 1950. október 22-én – Érdemes művész, Jászai Mari-díjas színész, rendező, zeneszerző, zenész.

 

Már gyermekkorában  felfedezték kiváló hangját, Mikó István 12 évesen együtt énekelhetett egy kislemezen Vámosi Jánossal, Záray Mártával, Bilicsi Tivadarral és Sennyei Verával.
19 éves korában alapítótagja lesz a Kaláka együttesnek. Évente felvételizik a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, közben dolgozott a MALÉV-nál is.
23 éves, amikor felveszik a főiskolára. Nem azért nem akarták felvenni, mert tehetségtelennek tartották, hanem hangját inkább operaéneklésre alkalmasnak ítélték. Barbinek Péterrel, Dimulász Miklóssal, Dzsupin Ibolyával, Rátonyi Hajnival és Zsurzs Katival járt egy osztályba, osztályvezető tanára Kazimír Károly volt.
Egy energiacsomó, mindenre van ideje, ereje, mindenben benne van.
Diploma után osztályvezető tanára, Kazimír Károly színházában kezd, a Tháliában. Sőt, jóval később, 1991- és 1993 között a színház igazgatója is.  Ezzel egyidőben a Soproni Petőfi Színház igazgatója is volt, ez a megbízatása 2002-ig tartott.  Játszott az Operettszínházban, alapítója volt a kisvárdai Várszínháznak, aztán a Turay Ida Színház színésze lett, majd rendezője, szakmai igazgatója.
Zenél, mellette szinkronizál. Robin Williams állandó szinkronhangja volt,  mesefilmekből ő volt Breki a Muppet Shop-ból, vagy a kukac A nagy ho-ho-horgászban, és persze Micimackó.
Színházban rengeteg bemutatója volt, majd 300, persze ebben színészi, rendezői, szerzői, zeneszerzői stb. munkássága is benne foglaltatik.
Énekhangja különleges, egyedi, karaktere a minden hájjal megkent kisember, de tehetségénél fogva lényegében bármilyen szereppel megbirkózik.

Fotó: Theáter.hu
Broadway.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük