Hallottál az 1937-es füzesléci nyolcas ikrekről?

 

Pedig még újságban is megjelent a hír, vissza is kereshető mai napig…  – mindkettő….

A Tolnai Világlapja 1937. március 31-i számában tette közhírré, hogy  egy dunántúli faluban, a legtöbb ember által nem ismert Füzeslécen Tóth Lajos hentesmesternek és feleségének nyolcas ikrei születtek.  Nagyjából két héttel a hír megjelenése előtt, tehát március 17. környékén.

 

Mindezzel  – a riporter szerint – három teljes fejhosszal megelőztük az addig világrekorder Kanadát, ahol az anya öt gyermeket szült, és mind az öt életben is maradt.

Így aztán, hogy nyolc gyermek érkezett  a hentes családjába  – akinek még a nevét sem írják le, sem azt, hogy hány kisfiú, hány kislány született (nyilván lényegtelen szerintük egy ilyen információ) – hatalmas siker, főleg, hogy mindegyik baba életben is maradt, mivel már az is nagy dolog volt akkoriban, hogy három ikerből kettő túlélte a szülést.

A cikk legfontosabb megállapítása, hogy Magyarország immár a szülési rekordban megelőzi Kanadát.
Anyjuk állítólag 23 éves, és az volt a legnagyobb gondja, hogy miből neveli fel gyermekeit.
Ám a jóságos állam felajánlotta, hogy orvosi felügyeletet ad számukra, és felnevelteti a kicsiket. Pont úgy, mint a kanadaiaknál…
Így aztán Füzesléc falu állítólag csodajáró hely lett – bár még csak most adta hírül az újság a születést – sokan meg akartak győződni a hír valódiságáról.  Azt írták, hogy  az orvosok is egymásnak adták az ajtókilincset, mentek megcsodálni az eseményt.
És bár a megjelenést megelőzően 2 héttel megszülettek már a babák, mégis   29-én kaptak csak hírt felőlük.
Ekkor aztán a fotóriporter nem tudott nyugodtan ülni a hátsóján, autóért telefonált, és fényképet akart készíteni.

A kép tanúsága szerint oda is ért  ahol a fényképet készítette. De hogy hol készítette, az bizony titok… 🙂  Esélyesen – meg kell jegyezni – a fotót nem is Magyarországon “lőtték”.

Egy nővér tartja kosárban az egyenként legalább négykilós babákat, akik kéthetesek biztos nem lehettek a fotó készítésekor, mert akinek született gyermeke az tudja, hogy egy kéthetes baba még erősen másképp néz ki. Főleg a nyilvánvalóan koraszülött…
És most akkor pontosítsuk a dolgot: a cikk valóban megjelent a Tolnai Világlapjában – pusztán annyi különbséggel, hogy áprilisi tréfának szánták. Amiért mégis elhíresült az az volt, hogy két oldalra íródott.
Pontosabban egy egész lapra.
És bizony sokan voltak olyanok, akik csak az első oldalt olvasták el.
Pedig ha áthajtanak a másikra is, akkor megtudhatták volna a valóságot, hogy jópofa a hír, de nem kell komolyan venni.
De hogy biztos legyen hogy csak áprilisi tréfának szánta az írást a Tolnai Világlap (hisz március 31-én jelent meg a hetilapban):
olyan, hogy Füzesléc község nem létezik, és soha nem is létezett.   És a cikk végén az újságírók még közlik is, hogy az egész csak tréfa, de hát idáig nem sokan jutottak el az olvasásban… Pont olyan, mint a mai facebook. Beleolvasunk valamibe, aztán azt hisszük, hogy már mindent tudunk…

Nagyjából olyan hír volt ez, mint ami majd évtizedekkel később, 1979. április 1-én megjelent a Hajdú-Bihari Naplóban.
Aki olvasta, mindenki felkapta a fejét, hogy nemá’… tényleg jönnek? De jó lesz… Ki kéne valahogy menni…
Aztán meg pár másodperc múlva beugrik – a’ fenébe, hisz április 1 van… bolondra vettek…
Hogy igaz, vagy sem – állítólag kimentek néhányan az Egyetem elé, és vártak, vártak…

Fotó: Tolnai Világlapja – Arcanum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük