Láttál már ilyen ajtót parasztházon?

Van egy alsó, és van egy felső kisajtó.
Sokan erre mondják azt, hogy nyilván a macska miatt, így könnyebben közlekedik, vagy épp, kintről nem megy be olyan simán valami.
De ha nem a macsekért, akkor miért készíthették így?
Egy ilyen ajtó annyit jelez, hogy a házat annak idején füstöskonyhával építették.

Ha felnéztél volna a háztetőre, akkor nem láttál volna kéményt, na de mégis főztek a házban, tehát más megoldáshoz folyamodtak. Építettek úgy is házat ilyenkor, hogy a konyhának födémet  nem készítettek. Később aztán jöttek a padlásra vezető vakkémények, ez sem volt igazán tökéletes megoldás – részint a tűzveszély miatt –  majd a tűzhelyek füstjének elvezetésére deszkából készített füstcsatornákat  készítettek.

Így a lakóház sütőkemencéjét építették meg, melyet minden olyan dologra használták, mint egy udvari kemencét. Főztek, sütöttek, vizet melegítettek.
Legelterjedtebb amúgy a Dunántúlon volt, de az Alföldön is sok fellelhető.  Ott is sok volt belőle, csak aztán az Alföldön szorgalmazni kezdték a konyhák füsttelenítését.  Próbálták irányítani a lakosságot, és kéményes, füsttelen konyhák építését szorgalmazták. Melyet az alföldi lakosság nagyrészt meg is fogadott. Így aztán a Dunántúl hagyományőrzőbb vidékein maradt még fenn hosszú ideig, és az ország más területein a legszegényebb családoknál.

Ennek a kémény nélküliségnek azért megvoltak a kellemetlenségei is. Hisz  csak az ajtón tudott távozni a füst, esetleg még a falon vágtak kisebb nyílást.Volt olyan is, hogy a plafonon, a gerendáknál volt a füstnyílás, de kellő huzat híján az égés nem volt mindig tökéletes. Így – bár nem állt a füst a helyiségben – a levegő tiszta nem lehetett. A falakról nem is beszélve.  A fal, főleg felső részére korom, kátrány rakódott le.
Úgyhogy erre a kétnyílású ajtóra azért volt szükség, hogy nagyobb füst esetén hirtelen szellőztetni lehessen. De hideg esetén ne kelljen az egész ajtót nyitni, hisz a füst úgyis felül távozik.
Az már más kérdés, hogy a macska is könnyebben járt ki-be…

Fotó: mek.hu, arcanum

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük