Ma már Nemzet Színésze, és Kossuth-díjas művész…

Tordy Géza 18 éves korában jelentkezett a Színművészeti Főiskolára, fel is vették elsőre, de végül nem indítottak abban az évben osztályt, így aztán a főiskola kimaradt az életéből.
Budapesten született 1938. május 1-én, Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, a Halhatatlanok társulatának örökös tagja.

Kaposvárra szerződött azon melegében Zách János igazgatóhoz. Egy évvel később Szeged következett, akkor játszott ott Domján Edit, Versényi Ida… Akkor Horvai István volt a rendező. Két év múlva viszont már Pesten volt, akkor még a Néphadsereg Színházában, illetve a Vígszínházban.

Több éven keresztül tanított is a Főiskolán 1982-től.
De dolgozott Veszprémben, Győrben, és  Budapesti Kamaraszínházban. Ez utóbbiakban már inkább rendezőként tevékenykedett.

Tordy Géza romantikus alkata, érzelmessége,

szenvedélye minden szerepén átüt.

Pályája legfontosabb rendezőjének Várkonyi Zoltánt tartja, vele mind a színházban, mind filmen is sokszor együtt dolgozott.
Hatalmas szerepekben játszott, színpadon a Szentivánéji álomban, Amerikai Elektrában, Az operaház fantomjában, Lear királyban, Marica grófnő…
Rendezte az Adáshibát, A miniszter félrelép-et, Amerikai Elektrát, Egerek és embereket….
Filmen főleg a romantikus szerepek találták meg. A közönség Baradlay Jenőként zárta szívébe, de játszott a Külvárosi legendában, a Fűre lépni szabadban, a Húsz órában, a 80 huszárban…. felsorolhatatlan sok filmben.

 

Szinkronszínészként is ismert, szinkronizálta Gianni Morandit 1964-ben a Térden állva jövök hozzádban, egyszerűbb felsorolni a neveket: Schwarzenegger, Henry Fonda, Robert De Niro, Richard Dreyfuss, Sean Connery, Robin Williams, James Caan, Jack Nicholson, Kevin Kline, Max von Sydow, Antony Hopkins, és még nem is teljes a sor…
Fotó: Port.hu, Youtube, Színművészetünk klubja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük