Szabadfalván született, és ő lett az “örök Tarzan”

Gyermekkorom kalandfilmje volt az övé, akkor még nem tudtam, és nagy eséllyel nem is érdekelt, hogy származása magyar.

 

Mindenesetre “alapnak” számított Tarzant játszani, és aki Csita szerepét kapta, az is nagyon-nagyon büszke volt magára, hisz ő volt az egyik legkedveltebb figura.
A főszereplő Szabadfalván született Temes vármegyében /Temesvár városrésze/ 1904. június 2-án, és Acapulcoban hunyt el 1984. január 20. Akkori magyar területen született, sváb származású amerikai olimpiai bajnok úszó, filmszínész volt. Bár ő magát mindig úszónak tartotta. Johnny Weissmuller volt az eredeti Tarzan alakítója.

Weissmüller Jánosként látta meg a napvilágot, édesapja paraszt volt, Petrus Weissmüller, édesanyja pedig egy dohánygyárban dolgozott, Elisabeth Kersch-nek hívták.
Születése után nem sokkal az USA-ba vándoroltak, édesapja bányában dolgozott, aztán letelepedtek Chicagóban.  Johnny után öccse már az Egyesült Államokban született.

Kicsi korában sokat betegeskedett, légzési problémái is voltak, az orvos azt tanácsolta, hogy kezdjen el úszni. Ez az ötlet be is vált, mert a kis csenevész fiúból 190 cm, – abban a korszakban – hatalmas, 95 kilós óriás lett.
14 éves volt, amikor apjuk otthagyta a családot, így aztán a fiúknak dolgoznia kellett, az úszástudással kézenfekvő volt, hogy vízi mentőknek állnak. Ekkor derült ki igazából Johnny tehetsége, rövid időn belül   11 emberéletet sikerült megmentenie.

Innentől már gyorsan történtek a dolgok, bekerült az olimpiai csapatba,  húszévesen Párizsból három aranyérmet vitt haza, és mellette még tagja volt a bronzérmes vízilabda csapatnak is. A következő olimpiáról 2 aranyéremmel tért haza.
Korának hatalmas úszója volt 6 év alatt 67 világrekordot állított fel, és ő volt az első, aki egy percen belül úszta a 100 gyorsot.
Ma már nevetségesnek hangzik, de akkor hatalmas teljesítmény volt.  Hisz a sportolóknak még nem fő foglalkozása volt az edzés, a versenyzés, és nem pici koruktól kezdve nevelték, és fejlesztették őket céltudatosan, rátáplálva mindenféle jóval…
Rövidesen felfigyeltek rá a filmesek, hisz nagyon jó testi adottságokkal volt megáldva.


Megkapta a Tarzan főszerepét, pillanatok alatt Hollywood sztárja lett. 1948-ig forgatták az epizódokat, utána még egy sorozatban szerepelt 6 éven keresztül, és  pár apróbb filmszerepet kapott. Az utolsót halála előtt 8 évvel.

1974-ben baleset érte, többszörös törést szenvedett, igazából sosem épület fel, ráadásul ekkor derült ki, hogy keringési elégtelensége és szívbetegsége van…
Nem volt jó üzletember, rossz  döntéseinek eredményeként elszegényedett, ehhez persze hozzájárult fényűző életmódja – oka nyilván gyermekkori szegénysége.
A Hírességek csarnokának “szereplője”.  Ő marad az “örök Tarzan”, és legendás Tarzan üvöltése míg világ a világ  – mindvégig velünk marad.
Fotó: Készítette: Weissmuller.jpg: George Grantham Bainderivative work: Entheta (talk) – Weissmuller.jpg, Közkincs, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=7728697

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.