1982-ben a Kocka utca 13-al nyerte meg a Humorfesztivált

Nagy András néven született Deszken, Szeged mellett, 1947. november 12-én, Karinthy-gyűrűs humorista, író, mesekönyvíró, költő, előadóművész.
Az általánost Deszken végezte, a középiskolát viszont már Szegeden, az Építőipari Technikumban. Jól rajzolt, így 12 éven keresztül – 1963-tól a Délmagyarország, és a Szegedi Egyetemi újsági karikaturistája volt.
Nagy Bandó Andrást vonzotta a színpad, így amatőrszínész is volt, innen a jó előadóképesség. 1973-tól előadóművész lett.
Aztán jelentkezett az 1982-es, Magyar Rádió által meghirdetett Humorfesztiválra, amit meg is nyert. Ekkor lett a Mikroszkóp Színpad tagja.  Egy év múlva pedig szabadfoglalkozású előadóművész lett.
Egyéni hangvételű, nagyon jó előadókészségű, fanyar stílusú, elgondolkodtató, kikacsintós humorista.

1989-től a Hócipő munkatársa lett, újságíróként, költőként íróként tevékenykedett, de kihasználta jó rajzkészségét, illusztrált is gyerekeknek.

2006-ban visszatért a színházhoz egy dráma erejéig, a pécsi Harmadik Színházban játszotta el Háy János: A Gézagyerek c. drámájának főszerepét.
Ő volt az, aki először gondolt komolyan a hajléktalanokra, az ő kezdeményezésére jött létre az ország első hajléktalan szállója 1989-ben.
Jelenleg ír, és fellép, ha hívják.
Volt polgármester, és országgyűlési képviselő, de azért az igazi a politikán kívüli munkássága.

 

 

Fotó: Fortepan/Vészi Ágnes, youtube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.