Sasváron született, és 29 évig volt a József Attila Színház tagja…

1932. május 7-én született a mai Szlovákiához  tartozó Sasváron, és Budapesten hunyt el   Szemes Mari tragikusan korán, 56 évesen – 1988. december 10-én.
Kossuth-díjas, Jászai Mari-díjas, Érdemes, Kiváló művész.
Már első mozdulatai között is ott volt a színház. Épp csak elmúlt három éves, amikor fölállt egy sámlira, s megszólalt: Kedves közönség, most pedig játszani fogok.

Később aztán látott igazi színházat is, mégpedig a Megfagyott gyermeket Nagykanizsán.

Édesapja altiszt volt, a bíróságon laktak Gyöngyösön. A szomszéd börtön kőfalán játszott, a rabok pedig figyelték játékát. A kőfalon próbált akrobatikus mutatványokat, és “színészkedett”, de úgy, hogy elhitette magával igazából senki sem látja.

Iskolában már az első években is szerepelt, először a Hófehérkében. Volt olyan fellépése is, amikor az egész tanári kart megríkatta. Ekkor mondták neki sokan, hogy színésznek kell lennie.

 

Szerepelt hosszú copfú diáklányként egy Tomi és társai c. darabban, ahol Tomit játszott. És nem tudta, hogy vajon a nézők tudják-e, hogy ő valójában lány. Ezért aztán mikor vége lett a darabnak, alig várta hogy jöjön a meghajlás, és szabadjára engedte két copfját – közhírré tette, hogy ő valójában lány.

Gyöngyösön idővel már mindent csinált, ami a színpadhoz köthető. Ekkor már ismerőseik is mondták az édesapjának is, hogy “Vidd a lányodat Pestre mert ebből a gyerekből csak színésznő lehet. Aztán az édesanyja tényleg felvitte Pestre a főiskolára, de még csak 17 éves volt, így várni kellett egy évet.
Egy év múlva aztán újra jelentkezett. És persze fel is vették. Majd negyvenen voltak az osztályba, végül csak tizenhatan végeztek.
Gellért Endre legendás osztályába járt. Olyan évfolyamtársai volt, mint Berek Kati, Buss Gyula, Czigány Judit, Farkas Antal, Hacser Józsa, Horváth Teri, Prókai István, Psota Irén, Soós Imre, Váradi Hédi, Tarsoly Elemér… Nem semmi névsor…

Tehetséges volt,  különleges személyiség, és mellette különlegesen szép…
Már főiskolás korában játszott a Liliomfiban, a Csongor és Tündében.
Miután diplomát szerzett – a kor szokása szerint – Szegedre került.
Ott aztán játszott drámai szerepeket, de ugyanúgy primadonnákat is.  Aztán 1955-től a József Attila Színházba szerződött, és haláláig annak tagja is maradt. 29 évig dolgozott Angyalföldön.

Színpadon végigjátszotta a hazai és világirodalom remekeit, olyan filmekben láthattuk, mint a Ludas Matyi, Gerolsteini kaland, A harangok Rómába mente, Égrenyíló ablak, Csutak és a szürke ló, Büdösvíz, Kojak Budapesten, és Mészáros Márta Naplói.

Tévéfilmekben is szerepelt – Fekete város, Robog az úthenger.

Sokat szerepelt kabarékban is,  emlékezetes alakítása ezek közül a Ványadt bácsi…
Bár súlyos betegséggel küzdött, lényegében utolsó pillanatáig játszott…
Hitvallása volt: “A színészpályán nem nehéz elindulni, megmaradni nehéz….”

Fotó: Manda Fortepan/FilmSzínházMuzsika Forrás: Film-Színház-Muzsika évkönyv 1973. A színész születése/Illés Jenő
loading…

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.