Szerinted a koszról szól?

Egy tanyán, vagy munkás faluhelyen más volt, és bizony manapság is sok helyütt más a világ –  nem a puccról szól az élet, hanem a praktikumról.

Tavasszal, amikor már nincs szükség fűtésre kifestik a nyári konyhát, ha ősszel nem volt rá idő.
Egy falusi háznál régen nem építettek különálló épületet erre a célra, hanem általában a ház végében alakították ki a lehető legegyszerűbb formában.
Semmi más nem volt benne, csak ami szükséges, és a házból “kiszuperált bútorokkal rendezték be.
Nyáron itt csapódott le a mindennapos kosz, minden olyan munkát itt végzett a gazdasszony, amit egyébként a konyhában intézett volna.
És általában – ha a gazda hazaérkezett, vagy befejezte az aznapi munkát, az étkezést is itt bonyolították le.
Fontos volt ez, mert tavasszal, nyáron, ősszel a paraszti háznál nem volt arra idő, hogy minden nap végigtakarítsák a házat, és minden olyan állapotban legyen, hogy a légy is elcsússzon a padlón.
Azt csak az teheti meg, akinek más, kinti dolga nincs.
Így aztán reggel kimentek a házból, és legközelebb akkor mentek be, – dolog idején – amikor már nyugovóra akartak térni.
Ha vendég jött, akkor a rendes konyhába vitték, viszont ha átnézett a szomszéd, ismerős, akkor vele az asszony minden teketória nélkül itt, a nyári konyhában beszélgetett, mert ez volt a természetes faluhelyen.
Nem azért, mert szerették a koszt, hanem azért, mert az állandó pampucolásnál sokkal fontosabb teendőik voltak.

A nyári konyhát minden nap föltakarították, mivel általában földes volt, fellocsolták, de ha mosogatás után egy edényben maradt tiszta, öblítő víz, azt is kilocsolták rá.
A fával való fűtés kosszal jár, ilyen helyen félóránként lehetne takarítani.

És nem véletlen, hogy az asztalterítők nem fehérek, hisz pici helyen, ahol az egész napi munka szennye lecsapódik képtelenség állatok, föld, és minden mellett olyan rendet tartani, hogy naponta fehér abrosz legyen az asztalon.
Ezért volt tökéletes a viaszos vászon, mely könnyen tisztán tartható, csak le kell mosni – és kész.
Aki ezt nem érti, az életében nem élt tanyán, falun…

Fotó – Indafotó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük