A dinnye kiválasztásának tudománya :)

 

Majd mindenki szereti a görögdinnyét, de a kiválasztással már sokszor bajok vannak. 

Majd mindenki szereti a görögdinnyét, de a kiválasztással már sokszor bajok vannak. 

Arra mindenki emlékszik régről, hogy kopogtatták a dinnyét, meg forgatták. De milyennek kellett lenni a kopogtatásnak? És minek nézegetni körbe-körbe, hisz dinnye, és kész… 🙂

Régebben még lékelték a dinnyét, ha nem igazán ízlett, vissza lehetett adni. 

Manapság már ilyen lehetőség nincs, ha valaki nem biztos magában az a legjobb módszer, ha félbevágottat vesz. 
Ez esetben ha a dinnye szimmetrikusnak látszik, 
fajtájához mérten elég sötét héjú,
 ha van rajta világos folt (amely az a rész, ahol a dinnye feküdt a földön) akkor az a folt nem fehér, hanem sárgás színű, 
és a magvak egyöntetű fekete színűek, 
belseje pedig nincs nagy ívben elválva, töredezve, akkor nagy eséllyel jó lesz a döntésünk.
Kicsivel van nehezebb dolgunk, ha nem félbevágott dinnyét veszünk.
Ekkor nézzük meg formáját, szabályos legyen, lehetőleg nagyjából szimmetrikus, 
ne legyen benne horpadás,  mert ez lehet hogy azt jelzi, nem volt tökéletes a porzás.  Ez ugyanaz a módszer, amikor asszimetrikus tojást nem rakott mama a kotló alá, mert abból egészséges csirke nem lehetett…
Itt is nézzük meg a foltot, ahol a talajjal érintkezett, nagyon sokat elárul az érési szintről. Ha nem fehér, hanem sárgás, vagy még sárgább 🙂 akkor a dinnye érett. 
A fajtához mérten sötétebb héj is az érettségre utal, de ugyanúgy mint a tojásnál, itt is az a jó, ha a dinnye matt, és nem fényes. 

Ha megkopogtatjuk,  olyan hangot kell hallanunk, mintha egy ajtón kopognánk be. Ami nem érett, az tömörebb hangot ad. 

Bár van, aki azt mondja, hogy az érett dinnye nehezebb mint az éretlen, szerintem ez nem így van. Ha látsz egy dinnyét, felemeled, és nehezebbnek érzed, mint ahogy előre gondoltad, akkor inkább rakd le, mert nem lesz benne örömöd. Nem véletlenül volt az a mondás, hogy “olyan nehéz, mint a tök…” De ebben a pontban mindenki maga dönt, én így tanultam annak idején. 
Fotó: Fortepan/Urbán Tamás Fortepan/MHSZ

És minek nézegetni körbe-körbe, hisz dinnye, és kész… 🙂

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük