Hallottál a Hortobágy gyilkos bikájáról?

 

Volt egy bika a Hortobágyon a harmincas években, amely magáénak érezte a pusztát, és védte, ahogy csak tudta.
Lucifer volt a becsületes neve, de hogy ezt még születésekor kapta-e illendően, vagy az esetek után ragasztották-e rá, nem tudni.
Hatalmas marha volt,  csodálatos bika, füstös nyakkal,  óriási szarvakkal, hatalmas szemekkel, büszke tartással, csupa izom állat.  Minden idegent megkergetett, aki arra fele tévedt. Aztán, hogy a kergetések után mindig kapott is, rövid időn belül két gulyást taposott halálra.

 

A második haláleset után aztán aztán úgy döntöttek, hogy nem maradhat kint szabadon a pusztában, karámba zárták, és kívülről etették. Akkor az a döntés született, hogy tenyészbikai kötelességeinek teljesítése után kénytelenek lelőni az állatot, hogy több senkiben kárt ne tehessen.  Ez volt az egyik korabeli újságcikkben.
A másik verzió szerint egy pásztort ölt meg, és többeket megsebesített.  Mindenkit megtámadott már, aki az útjába került, úgyhogy Debrecen város ekkor úgy döntött, hogy befogatják, és láncon tartják, bezárt karámban. Innen vette meg aztán a poroszlói birtok.
Viszont az elszállítás is gondot okozott, hisz a bika már nem tűrt maga körül senkit.  Először  láncon ki akarták volna vezetni, azonban ez nem sikerült, mert ahogy meglazították a láncokat, a végén lévő emberek repültek széjjel. Így aztán végül egy hatalmas ketrecet ácsoltak gerendákból közvetlenül az istálló elé. Az istálló ajtaja előtt volt a ketrec csapóajtója, a ketrecen kívülre pedig odaállítottak egy tehenet csaléteknek. A bikának erre fölcsillant a szeme, és úgy döntött, siet közelebb. Bement a ketrecbe, rácsukták a csapóajtót, és az egész szerkezetet vonszoltatták el lovakkal  a helyi vasútállomásra…
Hogy aztán ott hogy került fel az illetékes vagonra, arról nem szól a fáma. Azt sem igazán tudni, hogy pontosan mikor történt az egész, mivel a fotó róla 1936-os, Szőllősy Kálmán felvétele, viszont itt-ott már olvasható róla utalás a húszas évekből.
Amúgy ilyen balesetek a mezőgazdaságban, paraszti világban viszonylag gyakran előfordultak, majd minden faluban tudnak olyan esetet mondani, ahol a bika megölte gazdáját, így utólag olvasva a különböző híradásokat, amik mind különböző számú halottról adnak számot, nem lehet tudni, hogy az esetnek mennyi az igazságalapja.

Forrás: Gergely Lajkó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük