“Ha a paraszt nem sz…k, az úr nem eszik…”

 

A mondás jó régi, és szinte mindenki ismeri.

Jó verni a mellet, ha mi nem volnánk, akkor semmi nem lenne…
Egyszer, valamikor – szó szerint igaz is lehetett valóban.
Manapság viszont már teljesen más a helyzet, mert a városi és a falusi egymásra vannak utalva.
Egyébként jó tudni, hogy a városi emberek legalább fele  régen falusi volt.
A múlt századelőn rohamozta egy része meg családjával együtt a várost a jobb megélhetés reményében, mivel akkoriban a parasztság helyzete is nagyon nehéz volt.
Aztán a világháború után, a negyvenes-ötvenes évek is az iparosításról szóltak, a parasztság helyzete akkor sem volt fényes, jött a téeszesítés, sokan úgy gondolták: A fene ott egye meg az egészet, inkább mennek a városba plusz pénzért….
Igen, parasztság nélkül – akit jelenleg kistermelőknek hívnak – nem lenne kenyér, tej, hús, zöldség, gyümölcs, szóval semmi az asztalra.

Viszont ha a városi, akik nagy része ugye vállalkozók, és munkásemberek tömegei – ha nem dolgoznának, akkor a paraszt terméke nem lenne feldolgozva, árulhatná a piacon a termelt krumplit, zöldséget, gyümölcsöt, vagy otthon az asszony tartósíthatná a meggyet, vagy zöldségeket. No de 20 mázsa meggyet? Nem lenne fix  bevétel a felvásárlótól, mert minek venné meg, ha nem lenne aki elszállítsa, csomagolja, árulja?

És vajon mivel dolgozna a “paraszt”? Hisz minden szerszámot, amit használ a városon készítik. Sokszor 12 órás műszakokban ténykednek azért, – napi pár tízperces pihenővel – hogy legyen fejőgép, traktor, borona, vagy akár gyógyszer a marhának.

Legyen kocsi, amivel a tejet viheti a csarnokba, hűtő, amivel odáig hűtheti azt. Vagy ruha, amit napközben hord. Minden városon készül.

Úgyhogy ezt a régi igazságot valahová el kéne rejteni. Szép volt, igaz volt, de mára idejét múlt…
Egy változata viszont ma is aktuális. Azokkal szemben mai napig él, aki a parasztságról lenézően beszél.
Mert hogy ő tanult, van mit a tejbe aprítani, az ilyen koszos munkákkal nem tud azonosulni, főleg, hogy szerinte még buta is…
Az ilyenre él. Az ilyet néhány napra be kellene rakni egy paraszti gazdaságba, aztán megtudná, hogy mit ér a városi tudománya.
Hisz falun nem a paraszt – hanem ő számítana élhetetlen “butának”.

Fotó: Fortepan/BuzásBalázs,Fortepan/Szalay Zoltán

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük