Volt nekünk egy Jobba Gabink…

 

Szegeden született 1947. március 27-én, és tragikusan fiatalon, mindössze 36 évesen hunyt el 1983. augusztus 29-én, Jászai Mari-díjas színész, énekesnő volt, és kiváló versmondó.

Szegeden járt középiskolába, az ottani Ságvári Endre Gimnáziumban érettségizett, 1964-ben. A Színművészeti Főiskolán 1969-ben szerzett diplomát.  Osztályvezető tanára Szinetár Miklós volt, osztálytársai közt volt Balázsovits Lajos, Benedek Miklós, Benkő Péter, Gór Nagy Mária, Korbuly Péter, Körtvélyessy Zsolt, Monori Lili, Pálos Zsuzsa, Schütz Ila, Vallai Péter…
Kecskeméten kezdett, majd a 25. Színházhoz szerződött, az átszervezés után a Népszínház tagja lett , de játszott a Mikroszkópon, Szegeden, a Szentendrei Nyári Játékokon, az Egyetemi Színpadon, Gyulán, a Várszínházban.
Jó hangja volt, énekesnőként is megállta a helyét. Versmondásban is kiváló volt, sikeres önálló esteket tartott.
Az 1967-es Táncdalfesztiválon Mary Zsuzsival duettet énekelt.  Ez időben Karády dalokat is énekelt.
Színpadon Fejes Endre: Cserepes Margit házasságában szerepelt többek között, játszott a Szerelmes biciklistákban, a Szerelmem Elektrában. A tévénézők a Hazai történetekben ismerkedhettek meg vele, de szerepelt a Rózsa Sándorban, az Öt nap háború nélkülben…

1973-ban, 26 évesen lett Jászai-díjas…
Maximalizmusára jellemző, hogy 1983-ban az Eszperantó Világkonkresszus alkalmából előadták a Csendesek a hajnalok c. Vasziljev művet eszperantó nyelven, és ő képes volt ezért a darabért megtanulni eszperantóul.
Néhány hónap múlva öngyilkos lett, máig nem tudni pontosan miért. Búcsúlevelet hagyott hátra:

 

” Nincs több erőm ezzel a lelki nyomorúsággal élni és nem akarok tovább senkinek a terhére lenni. Nincs remény! A gépkocsim a II. a Verecke lépcső és a Ruthén utca 26/b. előtt áll. A harmincezer forintot küldjétek haza, Szegedre. A többit Pesten élő nővéremnek adjátok. A lakberendezést rátok bízom. Nem tudom, mi legyen vele. Mindenkit ölelek, aki szeretett és akiket szerettem. Gabi.”
– Bodzsár Erzsébet: Jobba Gabi Gábor volt és szörnyen szerencsétlen, Békés Megyei Népújság, 1990. február 24. –

 

Fotó: Fortepan/Urbán Tamás
Készítette: Korniss Péter – Korniss Péter., CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=39343450

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük