És mit jelent az ABC – áruház nevében az ABC? – videóval

Először volt a KÖZÉRT, ami hivatalosan Községi Élelmiszerkereskedelmi RT-ot jelent. Mára valahogy más jelentése lett.

Ezek a boltok először még csak húsárusítással foglalkoztak, idővel változott a helyzet, és általános élelmiszerboltok lettek belőlük.
Hivatalosan az első ABC-áruházat (aminél a legfontosabb az önkiszolgálás lehetősége) 1964-ben adták át Budapesten, de ennek az átadásnak voltak “főpróbái” is. Ebből is volt hivatalos, és fű alatti is. Előző évben, 1963-ban Vácott nyílt egy önkiszolgáló áruház.  Ezt jelzi a Wikipédia, ám ez nem teljesen így van:  Budapesten már 1955-ben is üzemelt egy, és erre a cikk alján lévő filmhíradó felvétel a bizonyíték.
Ez a fajta bevásárlási lehetőség újdonság volt akkoriban, hisz addig pult mögül kérhette ki a vevő a szükséges árucikket.

Ekkortól viszont rá volt bízva a szükséges vásárolni valók összeszedése.   Ez a bevásárlási forma ennek a napi gondnak a gyorsítását tűzte ki célul, hisz a dolgozó nőnek nem volt már ideje félórákat sorban állással tölteni, és több üzletet végig járni a szükséges élelmiszerek és fogyasztási cikkek  beszerzéséért. Az ABC viszont egy univerzális boltféle, ahol elvileg a húsárútól kezdve a zöldségen át a süteményekig akár mindent megvásárolhatott.

Jelentése pedig ennyi: Alapvető Beszerzési Cikkek. És itt egy régi-régi felvétel a Filmhíradók Online-ról egy régi ABC-ből…


Fotó: Fortepan, filmfelvétel Filmhiradok.online

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.