Temesváron született, és 14 évesen már táncosnőként dolgozott

Temesváron született 1928. június 15-én, és Budapesten hunyt el 2005. november 23-án. Suba Eleonóra Ibolya néven látta meg a napvilágot – Kossuth-, és Jászai Mari-díjas, Érdemes, és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Édesapjának, Suba Péternek vegytisztító üzeme volt Temesvárott, édesanyja, Tábor Katalin pedig nála dolgozott gyerekként.  Szülei között 20 év korkülönbség volt, nem voltak összeházasodva, édesanyja a kislány születésekor töltötte be 18. életévét. Később édesapja aztán a nevére vette. Végül szülei élettársi kakpcsolata is megszűnt, ekkor, 10 éves korában költözött át édesanyjával Magyarországra, ahol 1942-ben, 14 évesen táncosnőként kezdett dolgozni.
Szegeden, Both Béla színiiskolájában szerezte meg diplomáját, aztán több vidéki színház következett. Ekkor még táncosnőként és szubrettként szerepelt, de már édesanyja nevét kicsit megvariálva felvette a Tábori Nóra nevet.  Első karakterszerepét Gorkij Ellenségek darabjában játszotta, 1951-ben a Vígszínház elődjéhez, a Magyar Néphadsereg Színházhoz szerződött, és 50 évig “ki sem tette a lábát onnan”.  Itt aratta igazi első sikerét az addig naivaként elkönyvelt színésznő – feltűnést keltett kiváló Antigoné – alakításával.  Ezután mind a komoly szerepek, és mind a kabarék szerepei is megtalálták.
Sok-sok tévéfilm, és játékfilm őrzi emlékét.
Különleges, rekedtes, kifejező hangja miatt rengeteg külföldi filmet szinkronizált, és kedvelt életre keltője lett rajzfilmek mesefiguráinak is.

Fotó: Wikipédia, Fortepan/Rádió- és Televízió Újság

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.