Mire használták a tejet az uborkások?

 

 

Nem is gondolná az egyszerű, városi ember, mi mindenre jó a tej…
Nem csak az uborka örül amúgy a tejpermetnek, hanem minden növény, amit gomba támadhatna meg.

 

A tej a gombás fertőzések ellen kiváló “háziszer”. Ezt már egyes vidékeken régen használják az uborkatermesztésben.

Legelőször jó pár éve hallottam a módszerről, nekünk sosem volt lehetőségünk uborkát termeszteni, nem volt hozzá föld, és locsolási lehetőség sem.
Viszont egyszer az ÁFÉSZ-nek uborkát vettem át, és míg vártuk a szállítást, az egyik termelővel beszélgettem.
Tőle hallottam először erről a módszerről, és alig akartam hinni a fülemnek.
Akkoriban valahogy azt hittük, hogy permetszer – vegyi – nélkül lehetetlen termeszteni bármit.
Ha a tejet 1/3 rész tej, 2/3 rész víz arányban hígítjuk, és ezzel a növények leveleit 10 naponta permetezzük, akkor  a növények védettebbek lesznek a gombás fertőzésekkel.
Megelőzésre már a nyár elején is alkalmazhatjuk.  Ez a fajta permetezés amúgy levéltrágyaként is szolgál, szebbek, és egészségesebbek is lesznek növényeink ezáltal.
Ha paradicsomra permetezték ugyanezt a csodaszert, csak hígabb arányban, 1:10 – az a paradicsomrothadás ellen védett.
Ilyenkor viszont fölözött tejet használtak.
Ha viszont magas zsírtartalmú tejjel permeteztek, akkor egyes rovarok ellen, mint a levéltetvek, takácsatkák elleni szer lesz.

A lisztharmat is egy gombaféle, ezért aztán ha a gazda tejes oldattal permetezett – igencsak hálás volt érte…

Nem gond, ha a földre megy a keverékből, hisz a tej kiváló trágya is (csak persze kissé drága).

Fotó: Uborkaszüret Acsán,1973

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük