Csengerben született, színésznő lett belőle

eszenyi enikő gyerekkéntCsengerben született 1961. január 11-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, rendező, Érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházigazgató.

 

Édesanyja tanító volt Csengerben, édesapja pedig sportklubi gazdasági szakemberként tevékenykedett.  Később Debrecenbe költöztek, mert édesapja ott kapott állás. Középiskoláját Debrecenben kezdte, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorlóiskolájában végezte az első pár évet, de már Budapesten érettségizett.
A színészettel a debreceni Agrártudományi Egyetem színészcsoportjában ismerkedett meg, majd a Csokonai Színház stúdiójának növendéke lett, amelyet Rencz Antal vezetett. Itt tanította beszédre Csikos Sándor, valamint tanára volt még Varga Magda és Tréfás György .

Eszenyi Enikő érettségi után  a Színház- és Filmművészeti Főiskolára jelentkezett, ahová elsőre felvételt nyert.  Osztályvezető tanára Horvai István volt. Osztálytársa volt Bardóczy Attila, Kaszás Attila, Méhes László, Rátóti Zoltán, Rudolf Péter, Töreky Zsuzsa.  Diploma után a Vígszínházhoz szerződött, ahol egyébként főiskolai gyakorlatát is töltötte.

 

Játsszotta Kleopátrát, Rosalindát, Cordéliát, Lady Machbeth-et, Szent Johannát, Blanche-t A vágy villamosában, Margaretet a Macska a forró tetőn.

1991. óta rendez, a nagyszínpadon megrendezte a West Side Story-t, Pozsonyban az Ahogy tetszik-et, majd később az Antonius és Kleopátrát.  De rendezett Prágában, és Washingtonban is.

Nem csak drámát, zenés darabokat is rendez.
Játékfilmekben, tévéfilmekben szerepelt, és önálló esteket tartott.
2009. óta a Vígszínház igazgatója.
Mivel erős egyéniség, és tagadhatatlanul nagy színésznő, rendező, ám
maximalista – hatalmas rajongótábora van, de legalább annyian, akik nem értik, vagy nem tudnak egyéniségével azonosulni.
Első férje Kaszás Attila volt, akivel még a Főiskolán ismerkedtek meg.

18 évi házasság után váltak el 2001-ban.
Bár Kaszás Attila szeretett volna, gyermekük nem született.

Azt nyilatkozta egyszer Eszenyi Enikő, hogy az ő élete a színház. E szerint is élt, igazgatóként ezt kívánta másoktól is.

Ez bizonyos értelemben jó, más oldalról nézve  talán nem annyira.
Eddig a Vígszínház igazgatója volt, pozíciójában Rudolf Péter váltotta.

Fotó: facebook, 24.hu, Operett klub – Network.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.