Színészcsaládba született egy napon Bessenyei Ferenccel – a közönség imádta

 

Egy igazi színészdinasztia tagjaként, Kohn Julianna néven született Szabadkán, 1919. február 10-én, (egyébként pontosan ezen a napon született Bessenyei Ferenc is) , és Budapesten halt meg 2011. április 5-én. Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész, Nemzet Színésze, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Komlós Juci édesapja Komlós Vilmos komikus volt, ha másra nem emlékeznek, ő volt Sajó a Herczeg Jenővel alakított Hacsek és Sajó bohózatokban.

Édesanyja is színésznő volt, Pintér Irmának hívták, komika szerepekben tündökölt. Testvére is színész volt, Komlós András, nagybátyja pedig Tyll Attila Jászai Mari-díjas, Érdemes Művész volt.
Férje Földessy Géza színész, színházigazgató volt, de a negyvenes évek végén disszidált, Komlós Jucit ezért zaklatták, idővel elváltak.
Lányuk Földessy Margit, Balázs Béla-díjas színésznő, az IBS Színpad színházi vezetője volt évekig.
Pestszentlőrincen járt általános iskolába, a Gulner Gyula utcába, aztán Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában szerzett diplomát.
Először az akkori egyik legjobb színházhoz, a Király Színházhoz szerződött, aztán játszott Szegeden, Miskolcon, az Operettszínházban.  A Magyar Színház után a Vidám Színpad következett, majd az akkor Néphadsereg Színháza, a József Attila, és a Tháli. 1977-től viszont már a Nemzeti Színház tagja volt.
Karakteréből adódóan eleinte naiva volt, és szubrettként játszott, idővel aztán tehetsége folytán karakterszínésszé ért.  Nem csak színházban, filmekben, és tévéjátékokban is játszott, és kellemes orgánumát szinkronszerepeiben kamatoztatta.
Érdekesség, hogy 2005-ben a Színház- és Filmművészeti Egyetem diplomát állított ki neki.

Színházban játszott az Adáshibában, a Hemletben Ophéliát alakította, A kaméliás hölgyben, Nyilas Misi volt a Légy jó mindhaláligban,  a Cyranoban Roxane-t játszotta, Iluska volt a János vitézben, de ott volt a Koldusopera, A néma levente, A szókimondó asszonyság, A kertész kutyája, a Macskajáték.
Láthattuk Az aranyemberben,  a Tündér Lalában, és még sok-sok filmben, és legalább annyi tévéjátékban, sorozatban.
A közönség viszont ha róla van szó, valahogy Taki néniként emlékszik rá, a Szomszédok c. sorozatból, Zenthe Ferenc partnereként…

Fotó: http://artref.uw.hu/
eszakhirnök.hu, femina.hu, Fortepan,Színművészetünkklubja

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük