Nem féltek a munkától

Egy parasztháznál mindig volt összerakva az asszonynak, és a nagyocska gyereknek is  egy  – az ő méretükhöz szabott, magasságukhoz, karjuk hozzához méretezett, és szépen összeállított kasza.
Ha a gazda nem volt otthon, akkor azt a néhány ölnyi zöldet, ami az állatok friss zöld ellátásához kellett, a ház körül, a tanyaudvaron, vagy a kertek sarkában (ahol szinte mindig hagytak egy kis kaszáló területet) ő is le tudta kaszálni, hisz belenőtt ebbe a munkába, pici korától látta, és időnként már lánykorában is rámaradt.

Az asszony sarjút kaszál, ez a másodnövésű gyep, általában augusztus elején takarítják be, már nem olyan jó minőségű, mint az első, kicsit szálasabb, keményebb, de mindent hasznosítani kell.  Ráadásul a borjúk és a csikók, valamint a bárányok nagyon szeretik, szívesen fogyasztják

Ha egy parasztember munka közben nem viselt cipőt az nem feltétlenül a szegénység jele volt. Nem igazán pocsékoltak. Úgy voltak legtöbbször, hogy azt meg kell becsülni, lesz ott még rossz idő is, amikor hordani kell, meg ha bemegy az ember a városba, akkor is a lábára kell venni valamit. Így aztán legtöbben nyáron akkor hordtak cipőt, ha feltétlenül szükség volt rá.
A férfiak is, ha csak tehették vagy mezítláb, vagy egy erős bőrpapucsfélében jártak, vagy csizmában jártak. Ha meg már nagy meleg volt, akkor levették, és azt is berakták tisztán a szekrény, vagy a láda aljába.
Aki belenőtt a paraszti munkába, azt szinte csak a halála választotta el tőle. Megszokta, hogy tenni kell, menni kell, nem a saját maga bajával foglalkozott, tudta, hogy felelőssége van.
Így aztán ritkák voltak a hosszú betegeskedések, aki ágyba került, vagy már csak üldögélt – ott már igencsak komoly baj volt.
Minden helyzetben megpróbálták a maximumot kihozni magukból. Ennek egy gyönyörű példája a XXVI., 2007-es sajtófotó pályázatra beérkezett kép, ami Soós László alkotása, és Kovács Lajos nagyalföldi rokkantnyugdíjast ábrázolja kaszálás közben…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük