Háromévesen kezdett zongorázni, ő lett a Fesztiválzenekar főzeneigazgatója

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Budapesten született 1952. május 30-án, és Budapesten hunyt el 2016. november 6-án. Kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar főzeneigazgatója, Érdemes- és Kiváló művész, karmester. A kortárs zeneművészet egyik világszerte legismertebb alakja.

Kocsis Zoltán hároméves volt, amikor zongorázni kezdett, zeneiskolába járt, majd a Bartók Béla zeneművészeti Szakközépiskolába. Előfelvételisként tanult a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zongora tanszakát. 18 éves korában megnyerte a Rádió Beethoven-versenyét, 21 évesen pedig már a Liszt Ferenc – díjat

kapott.  25 évesen lett Kossuth-díjas, fellépet a Royal Filharmonikusokkal, a Berliniekkel, a Bécsiekkel, a Chicagói Szimfonikusokkal, és a San Franciscó-i zenekarral.  Sztárvendégként üdvözölték nagy fesztiválokon, világhírű karmesterekkel dolgozott együtt.

Dolgozott a Mozgó Világ folyóiratnak, amit betiltottak.
1983-ban megalapított Fischer Ivánnal a Budapesti Fesztiválzenekart 1987-től már komponált is.
Születésnapi koncerteket tartott minden év május 30-án, ennek bevételét minden egyes alkalommal a Gyermekmentő Szolgálatnak ajánlotta fel.
Szívbeteg volt, halála előtt négy évvel életmentő műtétet kellett végrehajtani rajta.

Fotó: Fortepan, SZalay Zoltán, Kulturpart, Youtube

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük