Tanulj tinó… – De mi a tinó, és mi az ökör?

 

És a többi kifejezés? Manapság már nem sokan ismerik ezeket…
Régen ezeket az elnevezéseket mindenki ismerte, kicsi korukban rögzült a gyermekben a kifejezések jelentése.  Nem kellett elmagyarázni, mint manapság, és még a magyarázatok ellenére is ritkán marad meg tartósan az információ, mert igazándiból nem sok értelme van a hétköznapok során tisztában lenni vele.  Akkor tudatosul bennünk, hogy talán mégsem ártana néhány dologgal tisztában lenni, amikor valami miatt egy-egy szó jelentését értelmezni kéne, és csak nézünk ki a fejünkből, hogy mi lehet, szaladhatunk a keresőhöz, hogy megadja az információt.

 

Ha a nagyinak volt egy nőstény marhája, aminek eddig még nem volt borja, azt hívták üszőnek. Ha már ott állt mellette a borjú, onnantól kezdve tehénnek kellett “tisztelni”.

Ha a borjú szintén lány lett, akkor ő is üsző volt az első ellésig, ha viszont hímivarú, akkor bika.
Aztán eldőlt, hogy majd tenyészbika lesz-e belőle, vagy netán tinó, amivé bizony csak akkor válhatott, ha ivartalanították, magyarul kiherélték.

De tinó is csak addig, amíg fiatal volt. Ha viszont már eltelt az idő az  ivartalanított bika,  -fiatal korában tinó felett – onnantól kezdve ökörnek neveztetik.
Innen a mondás: Tanulj tinó, ökör lesz belőled…!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.