Miért nem töredezett össze a döngölt padló?

Mert nem várták meg. Amint repedezett, gondok voltak vele egyből javították.
A parasztházak padozata régen döngölt, tapasztott volt. Ezt persze rendszeresen kellett ápolni.

 

A helyiségek – kamra, konyha, szoba – földjét időnként fel kellett ásni, akár ki is cserélték, vagy keverték állati trágyával, legtöbbször a lóéval, és még nedves állapotban ledöngölték. Ha ez megvolt, utána sárral lekenték, majd meszelték. A rendes házaknál még a bútorok alját is, ami nem volt azért olyan bonyolult művelet, mivel akkoriban minden lábakon állt.

A jó gazda padlója repedésmentes volt, könnyen lehetett seperni, tisztán tartani. Ilyenkor persze porozódott, ezt akadályozta meg a rendszeres fellocsolás. Ezt nem úgy kell elképzelni, hogy felöntötték vízzel, hanem egy erre a célra használatos locsolót használtak hozzá.  Ezt a szerkezetet úgy hívták, hogy padlólocsoló, és bádogosok, valamint fazekasok készítették.

Felül beletöltötték a kiöntözni való vizet, majd a  fogó egyenletes mozgatásával különböző mintákat rajzoltak vele a szoba, vagy konyha padozatára.  Egy idő után ez a mintázás – mivel a helyi motívumokat használták – megszokott díszítő, és egyben hangulatkeltő elemmé vált.

Forrás: Mek.osz.hu Fotó: Digitális tankönyvtár, Szentendre Skanzen

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük