23 évesen játszotta el a Talpalatnyi föld Góz Jóskáját

 

Szvitek Ádámként látta meg a napvilág Tápiósápon 1925. február 10-én, és Budapesten hunyt el 1989. július 27-én. Kossuth- és Jászai Mari díjas, Érdemes- és Kiváló művész.

Szirtes Ádám szegény paraszti családból származik, 25 évesen végezte el a főiskolát, s már ekkor felfigyeltek rá, egész lénye, alkata, kiejtése munkás- és parasztfigurák megformálását tették lehetővé. Eredetileg a Talpalatnyi föld főszerepét Gábor Miklósnak szánták, de végül a rendező, Bán Frigyes önálló döntése volt Szirtes Ádám választása, aki akkor még ismeretlen, másodéves főiskolás volt. Nem akart ismert színészt, kifejezetten új arcot keresett. Partnere a filmben Mészáros Ági volt. Innen számít legendás munkakapcsolatuk. Ő volt az, aki egyedül kiállt kolléganője mellett az 56-os események után.

Miután végzett a Főiskolán – ahol Békés Italával, Gera Zoltánnal, Keres Emillel, Kohut Magdával járt egy osztályba – először a Bányász színházban, majd a Miskolci Nemzeti Színházban dolgozott. Utána pedig 1957-től a Nemzeti Színház tagja lett. 1974-től játszott Győrben, majd a Tháliában is.

 

Idővel sikerült kilépnie a munkás-paraszt skatulyából.
Színházi bemutatóinak száma jóval több mint 120,  több mint 100 filmben, és 50 tévéjáték őrzi tehetségét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.