Régi-régi felvételen Bangó Margittal – egy ország rajongott érte

 

 

Tiszakeszin született 1941-ben, és Budapesten halt meg 1998-ban, június 17-én. Cigányzenész, népdalénekes volt, közkedvelt személyiség.
Már kamaszként megnősült, három kislánya született. Ezért aztán Budapestre költözött, hogy el tudja tartani családját, de őket Tiszakeszin hagyta. Csőszerelőként dolgozott.

Egy kultúrházi rendezvényen, ahol fellépett – végül felfedezte Csűry Edit nótaénekes. 1968-ban hirdette meg a Magyar Televízió a Nyílik a rózsa c. tehetségkutató vetélkedőjét, ennek lett első helyezettje Horváth Pista. A nézők egyből a szívükbe zárták a magával ragadó egyéniségű, jó mozgású, és legalább olyan jó hangú, kifejező énekű cigánynóta énekest. Innentől kezdve az egész ország már csak Horváth Pistaként emlegette. Ez tart a mai napig, az idősebb generációból mindenki tudja kit takar ez a név.
A siker megváltoztatta életét, az akkori ország egyik legnépszerűbb emberévé vált.  A stílus legjobbjaival, Kovács Apollóniávaal, Bangó Margittal, Ötvös Klárival lépett fel.
Ő volt mellette Pesti időszakában, lelki társai voltak egymásnak. Ötvös Klári ápolónő végzettségű, az utolsó két év AIDS okozta kínjait ő próbálta enyhíteni.
Művészete pótolhatatlan…
Fotó: Youtube

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.