Bátyjával az ötvenes években – ma már zenész és dramaturg

Ugyan az idősebb fiú lett a közismertebb, de a kisebbik gyerek legalább annyira értékeset tett le az asztalra, csak más területen.

Két testvérről van szó, akik Belgrádban születettek – közülük a fiatalabb 1945. április 27-én született zeneszerző, dramaturg, szövegíró- Prima Primissima-díjas.
Édesapja Sztevanovty Milutin közgazdász, újságíró, édesanyja pedig Zemanovity Mária volt. Hároméves volt, amikor szüleit Magyarországra küldték, diplomáciai szolgálatra.  Később aztán nem tudtak visszatérni politikai okokból hazájukba, Jugoszláviába, így ragadtak Budapesten.
Édesapja amúgy a Crvena Zvezda kapusa volt, ez akkoriban jugoszlávia egyik legjobb csapata volt.
Ám szemüveges lett, így kénytelen volt abbahagyni a focit…

Tőle örökölték a sport szeretetét, és az “írástudást”…
Sztevanovity Dusán az általános iskola, és a Radnóti Gimnáziumi érettségi után a Budapesti Műszaki Egyetemen folytatta tanulmányait, híradástechnikai szakon –  ám diplomát nem szerzett.

19 évesen inkább belépett a Metróba, testvérbátyja együttesébe. A legismertebb dalok szövegeit már ekkor is ő írta az együttesben, mellette pedig akkordgitáros volt.
1971 óta inkább a fordításnak él, 1973-tól pedig a Magyar Televízió kötelékében kezdett el dolgozni, dramaturg, szerkesztő, műsorvezetői státuszban. 10 évet húzott le ott, aztán mivel elunta, hogy egymás után több műsorát letiltották, otthagyta az intézményt.
Saját magáról azt vallja, hogy iskoláskora előtt tanult meg elfogadhatóan magyarul. Szövegeit Zoránnak, az LGT-nek, Presser Gábornak, Karácsony Jánosnak, Gerendás Péternek, Kern Andrásnak, Kovács Katinak, Katona Klárinak írta.  Ő volt a Presser Gábor  A padlás c. musical-jének szövegírója.

Dalai elgondolkodtatóak, líraiak, csak szövegként is megállják helyüket.
Bátyja Sztevanovity Zorán Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas   énekes, zeneszerző, gitáros.

Fotó: Készítette: Kapcsolat – A feltöltő saját munkája, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=51634102
Forrás: Wikipédia

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.