Ő maga ugyanolyan különleges, mint a hangja…

 

Még úttörőként kezdte az éneklést, a táborokba már gitárjával ment, részt vett a kulturális szemléken. Méghozzá szép eredménnyel.
A fő fotó idején érettségizett, akkor még azt tervezte, hogy majd – valahol dzsessztanszakon tanul. Aztán majd, valamikor éneket tanít a fiataloknak.
Szabadidejében olvasott, úszott, szerette a verseket. Volt, hogy csak magának mondta a verset.

Stílusa egyszerű, egyéni, mégis természetes, a dalokat mondandóját átélve adja elő, és nem csak átéli, hanem közönségével is átérezteti.
1970-ben már úgy írtak róla a Film Színház Muzsikában, – 17 éves volt ekkor – hogy ő az egyik legtehetségesebb táncdalénekes.  Akkoriban a Móricz Zsigmond gimnázium 3. osztályának padját nyűtte, mellette a Rádió Tánczenei műsoraiban is fellépett.

Nem volt jó gyerek, bandázott fiúkkal, de ez a bandáz

ás még jó értelembe vett. Annyi lett a következménye, hogy határozottabb emberré vált, lelkileg kicsit fiúsabb, tudta mindig is mit akar.
Otthon viszont kisgyerekként gézengúz volt, és ha szülei nem tudtak már mit kezdeni, akkor bekapcsolták a rádiót. Ilyenkor aztán rácsodálkozott, imádta a zenét, az éneket már akkoriban is.
14 éves korában kiesett a Ki mit tud selejtezőiben, aztán viszont a Kék csillag együttessel zenélt, énekelt
Lárika Ráckevén született 1953. október 20-án, egyéni hangú, stílusú énekesnő.

Lárika persze csak a beceneve – Katona Klári 1966 óta, 13 éves korától énekel. Volt a Kék Csillag, majd a Neoton énekese is.  1969-óta szerepel a Televízióban.  1972-ben a Bővizű forrás c. dallal a Táncdalfesztiválon előadói díjat kapott.  1975-ben nyert a Made in Hungaryn.

 

Írt neki dalt Malek Miklós, Payer András, Gábor S. Pál és Tolcsvay Béla is. Aztán a hetvenes évek közepétől Demjén Ferenc szerezte a dalait, 1977-ben a Metronóm fesztiválon első helyezést ért el.   Volt egy időszaka, amikor Magyarországon nem igazán foglalkoztatták, kárpótolta külföld.

A nyolcvanas évek elejétől Presser Gáborral dolgozott, majd 1992. óta saját maga írja dalait.
2002-ben gyermekeknek szóló lemeze jelent meg.

Fotó: Készítette: Díner Tamás – Tardos Péter: Rock lexikon 1980-as kiadás 130. oldal, 1982-es kiadás 155. oldal., CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=64784504

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük