Ő volt az egyik legfoglalkoztatottabb magyar színésznő, aztán pert nyert a Filmgyártó Vállalat ellen…

 

Budapesten született 1942. június 4-én, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes- és Kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, és a Nemzet Művésze címmel kitüntetett színésznő.

 

18 éves  koráig a KISZ Központi Művészegyüttesében volt színjátszó, majd jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Osztályvezető tanára Pártos Géza lett. Osztálytársa volt Polónyi Gyöngyi, Torday Teri, Halász Judit, Szegedi Erika.
Két évet Debrecenben töltött, majd átszerződött a Madách Színházhoz.Aztán a Nemzeti, majd a Vígszínház tagja lett.

Béres Ilona bár a hatvanas években az egyik legtöbbet foglalkoztatott, kivételes megjelenéssel, és egyéni, szép hanggal rendelkező színésznő volt, az Egy szerelem három éjszakája c. film forgatásakor olyan helyzetbe került, ami miatt beperelte a Filmgyártó Vállalatot. A bíróság neki adott igazat, de utána a filmesek hosszú ideig nem foglalkoztatták.

Színházi bemutatóinak száma rengeteg, olyan filmekben szerepelt, mint Az aranyember, Hattyúdal, Álmodozások kora, A kőszívű ember fiai, Egy szerelem három éjszakája, Macskafogó, Elveszett illúziók…

 

Csodálatos hangja miatt tökéletes szinkronszínész, Jeanne Moreau, Simone Signoret, Sophia Loren szinkronhangja is volt… És persze a rádióban is sokat szerepelt.

Fotó: Keleti Éva, vigszinhaz.hu/ Femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.