Nagymama unokájával 1936-ban – Szerintetek hány éves lehet a nagymama?

A fotó 1936-ban készült Diósjenőn. A kép címe: Idős asszony unokájával.

Ekkoriban még – főleg a szegényebb népesség körében – jóval alacsonyabb volt az átlagos várható élettartam, mint manapság. Betegségek, járványok tizedelték az embereket. De csak az átlagos…
Viszont aki ezt átélte, az már szép öregségre számíthatott.

Szokás szerint azonban  egy nő már negyven körül az idősebb korosztályhoz tartozott, a nagyjából úgy, mint ahogy most a hatvanasokra nézünk, vagy a még idősebbekre.
Ez persze nem volt összefüggésben azzal, hogy meddig éltek.

A ruházkodás, hajviselet, pontosabban kendőviselet miatt idősebbnek látszódtak a maiaknál, ám ez nagyrészt csak a látszat volt. Szokás- és viseletbeli eltérés. És persze a napon végzett munka eredménye, a kissé napcserzett arc bőr.
A lányok tizenéves korukban férjhez mentek,ha ez nem sikerült –  húszéves korukban már vénlánynak számítottak.
Még tizenéves korukban megszületett első gyermekük, aki ha lány lett, akkor az asszonynak harmincas évei közepén már akár unokája is lehetett.

És mivel akkoriban faluhelyen nem volt szokás festeni a hajat, arcot meg éppen nem, fodrászhoz nem jártak, hanem a kendő alatt összefogták a fürtöket, ettől viszont idősebbnek látszódtak az asszonyok, plusz még hozzá a mind sötétebb ruhadarabok.
Ezek nem a formákat kiadó ruhák voltak, a kényelem volt a fontos, és az időjárás elleni védelem.

Ennek a nagyinak még barna a haja, és ránctalan az arca, és tele van életkedvvel – joggal gondolhatjuk azt, hogy ő bizony mostani szemmel egyáltalán nem idős, valószínű, hogy talán éppen, hogy negyven körül van.

Jól bírja magát, itt nem látszik, de mezítlábason jár. A hátán teherhordásra használatos hátikosár van. Ebben vitték általában a boltban vásárolt élelmiszert, és ha valami olyan teher volt, amivel az asszony is megbirkózott, nem kellett hozzá férfierő.
Jó erőben voltak, teli kosarat is képesek voltak háton vinni.
Semmivel sem volt nehezebb egy ilyen kosár, mint amikor gallyért mentek ősztől tavaszig, hisz az is az ő feladatuk volt, nem az “emberé”…
Most pedig kisunokáját szállítja, valószínűleg útba ejtették a boltot is, mivel a kicsi kezében egy régi, igazi – sodort kifli van…
Olyan sodort kifli, amit manapság már nem lehet kapni….

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük